Stemme i hovedet ved stress

Maria skriver på Spørg om stress:

“Hej Bjarne
Jeg bliver rigtig ofte syg, bliver irritabel, har svært ved at koncentrerer mig, ect. og når jeg har virkelig travlt/føler mig stresset år jeg en stemme inde i mit hoved der stresser på mig; lydende omkring mig bliver mere tydelige og hvis jeg f.eks. står i bad er det som om vandet løber meget hurtigere
   og falder meget tungere, det er som om jeg ikke kan registrerer tingene/omgivelserne ordentligt. Jeg kan prøve at slappe af og sidde stille og “undertrykke” stemmen, men så begynder min krop og ryste og jeg bliver nødt til at bevæge med. Det er langt fra altid at jeg får det sådan, men er super ubehageligt når det er der! jeg har godt nok rigtig travlt i min hverdag. jeg vil gerne nå alt og være god til alt.. Jeg kan ikke rigtig finde ud af at prioritere. Jeg kan jo ihvert fald bare ikke nå alt og være god til alt når jeg er syg hele tiden..
maria”

Hej Maria

Når vi bliver stressede, så fungere både kroppen og hjernen anderledes, end når vi ikke er stressede. Det sker indenfor en brøkdel af et sekund med den såkaldte akutte stress, og er meget mere udpræget ved langvarig stress. Det er forskelligt fra person til person, hvordan det opleves, men for alle kører hjernen mere på automatik (det er sværere at styre sine tanker), og sanserne bliver skærpede. De fleste mennesker har en indre stemme, og den tager mere over. Ved langvarig stress bliver det f.eks. også sværere at brug sin fornuft og ikke mindst at prioritere. Desuden oplever man ved langvarig stress, at immunsystemet svækkes, så man lettere bliver syg.

Det er rigtig godt at lære nogle gode afslapningsteknikker. Lige som man kan træne musklerne, så kan man træne mental afslapning. For dig ville det muligvis være en god ide at lære at meditere. Men en simpel åndedrætsteknik man også hjæpe:

1) Ånd langsomt ind gennem næsen mens du tæller til otte
2) Hold været mens du tæller til fire
3) Ånd ud gennem munden mens du tæller til fire

Dette kan du gøre f.eks. 10 gange. Nogle gange når man faktisk mere ved at gøre det langsommere, eller ved at holde en pause. Afslapning kan hjælp dig rigtig meget, men det fjerner jo ikke årsagerne til din stress. Du kan hjælpe dig selv ved at tage fat på at finde dine stressårsager. Se mere under: Find stressårsager.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————-

Kender du til at en stemme i hovedet ved stress, at sanserne skærpes, osv? Skriv gerne om dine erfaringer nedenfor.

3 comments on “Stemme i hovedet ved stress

 1. Regitze

  hej Maria
  jeg ved ikke om du kan bruge det her til noget, men jeg genkender nøjagtigt det, du beskriver, som et fænomen, der til tider kom som lyn fra en klar himmel – da jeg var barn.
  det er første gang, jeg har hørt (set) andre beskrive den ret mærkværdige tilstand og jeg vil lige tilføje, at jeg var og er et mentalt stabilt og sundt menneske, der ikke husker barndommen som specielt presset. men ok, dengang var stress ikke opfundet – og jeg var en lille indadvendt en med store krav til mig selv.

  mit forslag er, at du kan tage dette, at have fået formuleret og beskrevet tilstanden, som en indledning til et nyt kapitel i dit liv, hvor du gør op med de uhensigtsmæssigheder, du ikke ønsker at leve med.

  held og lykke! du kan være godt på vej til at tage kontrol over dit eget liv.

  venlig hilsen
  Regitze

 2. kirsten løssl

  hej
  jeg har været syg af stress i 4 år nu og ligger bare i min seng fordi jeg ikke kan gå, jeg kan ikke holde balancen mere, heller ikke på en stol…
  jeg er dybt deprimeret og orker ikke og være til mere..
  min læge fatter ingenting og jeg har været indlagt med mavesår flere gange og lægerne på hospitalet tager mig ikke alvorlig… Jeg hr oplevet så mange groteske ting i mit liv så det er nok posttraumatisk stress jeg lider af, men der er ingen der vil hjælpe mig…. min krop koger konstant og mine muskler er helt stive og kramper… og så driver mine tanker mig til vanvid, jeg kan ikke sove og får allerhøjst en times søvn i sammenhæng og så er jeg kronisk svimmel….
  bare der var nogen der ville hjælpe mig for jeg orker ikke denne tilstand mere…
  venlig hilsen Kirsten

 3. Hej Kirsten
  Jeg kan forstå på dig at du ikke har det så godt, og at det har stået på i lang tid. Det undrer mig, at din læge ikke vil tage det alvorligt. Mit bedste råd til dig er at finde en anden læge, og få ham/hende til at hjælpe dig.
  Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>