Stress efter at være blevet fyret

Dorthe skriver under Spørg om stress:

“Kære Bjarne,
jeg skriver til dig for at høre om gode råd til at håndtere stress i kroppen efter at jeg er blevet fyrret fra mit arbejde og ergo er arbejdsløs og har en hel del symptomer i form at stor indre uro, min hjerne kører på højtryk og konstant dårlig samvittighed, dårlig søvn, stor appetit, svært ved at fokusere, distræt, svimmelhed indimellem, fysiske symptomer (bryst og mavesmerter) etc.
   Jeg har arbejdet et sted i 6 år hvor jeg de sidste 3 har haft problemer med min chef – så jeg er egentlig lettet over at være stoppet- men det stresser mig meget at finde ud af al det med a-kassen, min øk sitt der er hårdt ramt (stor studiegæld mv) og det med at kæmpe med at få et nyt arbejde som jeg virkelig gerne vil, uklarhed om hvor længe jeg skal være i denne sitt, mine omgivelsers spørgsmål etc…
Om mig: jeg er slut 30erne, akademiker, alene, ingen børn, normalvægtig, spiser sundt (pånær i denne tid hvor jeg ikke kan kontrolere mig på den front), træner moderat hver dag (genoptræner efter knæoperation), ikke ryger.
Jeg prøver at sktrukturere min dag – laver dagsplaner og forsøger at holde fast sengerytme..men at holde alle planer, etablere sociale aftaler så jeg ikke bliver ensom også etc- stresser mig også… jeg føler mig træt.”

Kære Dorthe

Det er måske en ringe trøst, men det er meget almindeligt og naturligt at blive stresset efter at være blevet fyret fra sit arbejde. I dit tilfælde har det også været en belastende situation optil fyringen på grund af forholdet til din chef. Stress betyder desværre, at vi bliver dårligere til at lave de ting, vi ellers kunne lave. På den måde kommer man let ind i en ond cirkel.

Det er godt, at du er klar over, at du er stresset. Du gør en række gode ting, men det er tilsyneladende ikke nok. Din stress er sådan, at jeg ikke kan hjælpe dig med nogle få gode råd i denne blog. Du har brug for en mere målrettet indsats. Det kan bl.a. være at lære at acceptere den situation, du er i, for på den måde bedre at kunne komme videre. Se evt. mere under Alvorligt stresset – Hvad gør du så? Det er et spørgsmål om at finde den rette hjælp til dig, for med den kan du komme ovenpå igen.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————————-

Kender du til stress efter at være blevet fyret eller i forbindelse med arbejdsløshed? Skriv gerne om dine erfaringer nedenfor.

2 comments on “Stress efter at være blevet fyret

 1. Torben Jensen

  Hej.
  Jeg er lige blevet fyret og overvejer noget beroligende. Vi har lige købt hus så det økonomiske får min nervøsitet til at bryde ud med sitrende fingre, hjertebanken, dårlig mave, koldsved, træthed, dårlig søvn, dårlig samvittighed og nogle gange angst fpr at se det i øjnene. Jeg gætter mig til at det er alvorlig stress?
  Mvh
  Torben Ø. Jensen

  • Hej Torben

   Det er tydeligt, at din situation påvirker dig rigtig meget. Det, du oplevet, er faktisk det, man kalder ‘akut stress’. Det er en stress knyttet til en specifik hændelse. ‘Alvorlig stress’ kommer, hvis man er i en ‘akut stress’ for lang tid, og her taler vi normalt om måneder eller år. Så det, du oplever, er nok mere ubehageligt end alvorligt, men når du har så kraftige symptomer, og hvis de ikke går over igen, er det en god ide, at du taler med din læge om mulighederne for at få lidt ro på tankerne og kroppen. Det vil nok også være godt for dig at tale med en psykolog, gerne en, der arbejder med kognitiv terapi og mindfulness.

   Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>