Stress, træthed og angst for at fejle noget

Ulla skriver under Spørg om stress:

“Hej Bjarne

Jeg er en meget trofast læser af dine artikler. De har hjulpet mig gennem mange desperate perioder. Men jeg er stadig meget ulykkelig.

Årsagen skyldes, at jeg gennem flere måneder (over ½ år) har lidt af træthedsfornemmelse i hovedet. Jeg er fysisk aktiv og kan sagtens gå, løbe, dyrke motion, etc, uden at blive træt. Det foregår i hovedet. Jeg får aritmetin for angst om natten. Jeg har været syg af stress i mange måneder, men det kommer og går og jeg kan af og til takle det. Men nu er det som om jeg er begyndt at vågne igen om natten.   Jeg ved ikke hvor længe.jeg er vågen. Jeg sanser at jeg kan nå at kigge på uret, men jeg har hver nat en eller anden underlig fornemmelse i kroppen som halsbrand, hjertebanken sitren i hele kroppen. Når jeg så tager min puls er den ganske normal. Jeg er flere gange undersøgt via blodprøver og ekg, men intet tyder på at jeg er den mindste smule syg. Pga mit stress har jeg udviklet en grim form for hypokondri og da influenza a var en kendsgerning i Danmark, fik jeg det. Dvs det gjorde jeg ikke. Det var indbildning, men jeg havde end ikke feber. Det kan ikke beskrives hvor træt jeg er af at være i denne tilstand. Hver dag vågner jeg og håber at jeg vil klare dagen såvel fysisk som psykisk. Er der slet ikke noget jeg kan gøre for at få denne modbydelige træthed og angst for hele tiden af tejle noget væk. Mange hilsener fra Ulla i Silkeborg.”

Hej Ulla

Stress, træthed og angst for at fejle noget hænger ofte sammen, og man kan blive fanget i en ond cirkel. Du oplever at være syg, men din læge kan ikke hjælpe dig. Du får måske at vide at du ikke fejler noget. Men det gør du, når du har det skidt. Din læge ved bare ikke, hvad han/hun kan gøre ved det. Ud fra det, du skriver, lyder det som, det, du oplever, er noget psykosomatisk. Vores krop og sind hænger sammen, og det der sker i hovedet kan give fysiske symptomer. En dygtig kognitiv psykolog eller psykiater med speciale i dette vil kunne hjælpe dig, så du får brudt den onde cirkel og bliver rask igen. 

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

—————————————–

Kender du til denne “modbydelige træthed”, og at føle sig som en “hypokonder”? Skriv gerne om det nedenfor, for på den måde at hjælpe andre

3 comments on “Stress, træthed og angst for at fejle noget

 1. Hej Ulla

  Jeg vil blot sige, at du ikke er unormal af at have det som du har det. Jeg har tillige haft det meget skidt med stress, depression og deraf også angst.
  Det er vigtigt, at du får kontakt med en kognitiv terapeut, og får nogen øvelser der kan hjælpe dig, når du mærker angsten og stressen. Insister på, at lægen skal hjælpe dig. Hvis du er under 37 år, kan du få en henvisning til en psykolog.
  Ellers læs Esben Hougaard, Kognitiv behandling af panikangst og socialfobi. Den er super god og konkret i forhold til de følelser der melder sig. Der er gode øvelser i den også.

  Alt det bedste til dig.

  Mvh Susanne

 2. Hej!
  Jeg genkender migselv 95% af hvordan du beskriver din oplevelse. Jeg er også MEGET træt i hovedet – men i kroppen er jeg frisk, og kan løbe, træne og løfte langt og tungt. Men jeg har en indre uro, som kommer snigende – særlig om aftenen, når jeg er alene. Jeg vågner op om natten, med en følelse af at jeg “ikke ånder” eller “mit hjerte ikke slår” mere. Nogle gange står jeg op, fordi jeg er så bange for at lægge mig igen… er bange for at dø. Hvis jeg sover sammen med min kæreste, vågner jeg hver gang han vender sig, med et “sæt”….jeg må sove med ørepropper, for ikke at vågne op (forskrækket) ved enhver lyd som kommer forbi.
  Jeg er også ved at blive hypoconder. Tror ALTING er galt med mig, fordi jeg har det så skidt (træt , træt, træt).
  Ved ikke hvad jeg skal gøre 🙁
  Har nogen af jer erfaring med stress-coach????

 3. Hej.

  Jeg har noglelunde det sammen. Er kun 14 år og det plager mig meget. Hver gang jeg for den mindste bule, tror jeg straks jeg fejler noget alvorligt. Og så gør jeg det dummeste man kan gøre ” at søge på nettet” efter sygdomme, og på den måde bliver meget mere bange.
  Jeg er også bange for at mine kæledyr og familie fejler noget. har haft en rigtig dårlig periode, hvor jeg kun lå på en madras, i en halv uge.
  Har været hos min læge mange gange og kommer der stadig. Hver gang jeg kommer, tjekker hun mig for alt det jeg Er bange for. Det hjælper meget at snakke med en læge om det.
  Kender også det som i andre beskriver. Er fysik aktiv hverdag og dyrker meget boksning. Men hvis jeg sidder i skolen eller der hjemme er jeg så træt ihoved. Har heller ikke sovet “normalt” i lang tid.
  Ved ikke om børn p min alder kan få stress???

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>