Vinter eller stress?

Mille skriver under Spørg om stress:

“Hejsa
Er lige stødt på hjemmesiden under en googling af “stress”. Jeg mener ikke selv jeg er stresset, men en veninde syntes jeg skulle prøve jeres stresstest og jeg fik 132.
Jeg er en pige på 21 år der lige er startet på universiteten samtidig med at min kæreste og jeg er gået fra hinanden efter 3 år – og nu har jeg det bare mærkeligt, men er det stress ?
  
Det spøjse er at jeg inden jeg så jeres stresstest faktisk brokkede mig gevaldigt til mine forældre over at jeg de sidste par uger har fået en voldsom uro i benene og armene der gør det fuldstændig umuligt at sove selv om jeg føler mig træt 24 timer i døgnet ! Foruden det er mine hænder utroligt kolde og til tider rystende, men jeg tænker at det jo også er vinter nu ?
Altså når jeg hører ordet stress tænker jeg på at skulle nå noget som man ikke har tid til og derfor have utroligt travlt, men det er slet ikke det der er galt syntes jeg.. Jeg kan bare ikke overskue de mindste småting for tiden, også selv om jeg ikke føler jeg har travlt med noget andet .. Har bare lyst til at sove ! Kan jeg have stress eller skal jeg bare tage mig sammen…”

Hej Mille

Stress behøver ikke at hænge sammen med at have travlt og ikke at kunne når ting. Stress kan komme af mange andre ting. At starte på noget nyt og at skulle gå fra sin kæreste kan være stressende i sig selv. Ens tanker kan også være med til at stresse.

Når nogen, man kender, forslår, at man laver en stresstest, så har de jo bemærket, at man er ude af balance på den ene eller anden måde.

Dermed er ikke sagt, at du er stresset, men du har det helt klart ikke godt. Og du kan nok ikke give “vinteren” skylden for det hele. Uanset om det er stress eller ej, bør du få undersøgt, hvad du fejler. Med de symptomer du nævner, vil jeg anbefale, at du kontakter din læge og får en snak med vedkommende, om ikke andet, for at udelukke andre årsager. Vær helt ærlig overfor dig selv og din læge.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————– 

Har andre gjort dig opmærksom på, at du er stresset? Eller har du gjort andre opmærksom på det? Har du prøvet at bortforklare stressen? Du hjælper andre ved at skrive om det nedenfor.

3 comments on “Vinter eller stress?

 1. Nanna Iversen

  Hej.

  Jeg er en 17 årig pige, der går i gymnasiet. Her det sidste stykke tid har jeg gået rundt og haft det lidt skidt. Hver morgen når jeg tager bussen for mine tanker frit løb. Hvis jeg sætter mig tilbage og opsumere hvad jeg har tænkt er tankerne tit negativt ladet. Jeg føler mig ikke særlig meget værd da alle mine veninder er smukkere, tyndere og dygtigere end mig. Ikke da jeg har mindreværdskomplekser, men synes jeg prøver og prøver uden at det giver pote…. Jeg kan ikke overskue ret meget af gangen som eksempelvis afleveringer, fitness ect. Der er også problemer på hjemmefronten, men ikke mere end der har været før – hvilket jeg har tacklet fint..
  Førhen var jeg en energisk pige, men synes efterhånden den side og udstråling daler.
  Ved godt det måske lyder lidt dumt. Men kan man allerede som 17 årige “lide” af stress? Synes bare det er rimelig ungt.

  Da jeg tog testen herinde var min score 170.

  Hilsen Nanna.

 2. Hej Nanna

  Du lyder til at have det skidt, håber du har nogen at snakke med. Jeg arbejder i det offentlige system, og ved tilfældigvis at der er mulighed for at du kan henvende dig til en sagsbehandler i din kommune og få en snak, enten med hende eller med en psykolog, hvis du har brug for det.
  Du er under 18 år, og hvis jeg læser rigtigt mellem linierne er du en meget pligtopfyldende pige, med et kæmpe ansvar. Du skriver der har været problemer derhjemme, de kan være med til at gøre dig meget utryg og føle at du ikke er god nok, hvilket går ud over din præstation i skolen.
  Hvis jeg var dig ville jeg finde en at snakke med.

  Pøj pøj med det hele.

  Camilla

 3. Hej Nanna

  Jeg kan kun støtte Camilla i hendes svar til dig. Man kan godt blive stresset som 17-årig, og yngre for den sags skyld. Det bedste du kan gøre, er at få hjælp, gerne af en psykolog, evt. gemmen gymnasiet.

  Mvh. Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>