Brevkasse: Kuldefornemmelse i benene

Kirsten skriver under Spørg om stress:

“Kære Bjarne.

Jeg fik den 10. marts om eftermiddagen lige pludselig en MEGET stærk (ikke almindelig) kuldefornemmelse i mine ben. Begge underben og lår. Prøvede varmepude i mange timer – intet hjalp. Den samme forfærdelige kuldefornemmelse har jeg stadig i kroppen, ja den er blevet værre, her efter 2 måneder…??? Den har bredt sig til ryggen og maven. Jeg har måttet købe en varmetæppe til at ligge over min dyne – ellers kan jeg ikke falde i søvn. Kulden starter straks igen når jeg vågner op. Jeg sidder HVER aften med en varmepude, som jeg må flytte rundt hele tiden på mine kolde steder på kroppen. 
Har været til læge da jeg selvfølgelig er nervøs for hvad det er og synes det er mærkelig det lige pludselig kan komme…Jeg har også haft “myrekryb” = paræstesier i venstre ben, men det synes jeg er væk nu. Men jeg foreslog en henvisning til en neurolog – men min læge sagde det skulle vente…Skal derop igen nu på mandag.
KAN det være stress?? Har ikke tænkt det som sådan – men op til det startede VAR jeg MEGET stresset med mange nattevagter, al for lidt søvn – skiftet arbejde m.v.
Har kun vikararbejde lige nu – men jeg føler slet ikke jeg kan noget som helst!!!
Først havde jeg kulden i kroppen mest aften og nat. Nu er den der HELE dagen…Hvad fejler jeg? Er det stress som sidder i kroppen? Jeg er 58 år gammel og har da ALDRIG oplevet noget tilsvarende. Jeg troede stress gav andre symptomer…Jeg har tænkt på at gå til akupunktur eller kiropraktor. Kan det stamme fra min nakke? Kh Kirsten”

Kære Kirsten

En kuldefornemmelse, som du oplever, er ikke noget typisk stresssymptom. Men stress kan give sig til kende på mange forskellige måder, også ikke typiske måder. Når det drejer sig om føleforstyrrelser, som ikke har fysiske årsager, så tænker man dog ofte umiddelbart på angst, frem for stress. Du skal snakke videre med din læge for at finde en diagnose. Hold fast, indtil I finder årsagen, og helst også en behandling. Hvis din læge ikke kan finde årsagen, så kan det være, at du kan blive undersøgt af en neurolog. Måske er der andre, der læser denne blog, der kan komme med deres erfaringer.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Kirsten og andre.

5 comments on “Brevkasse: Kuldefornemmelse i benene

 1. Sanne Bavnhøj

  Hej Kirsten.
  Håber du har fundet ud af hvad din kuldefornemmelse skyldes. Ellers kan jeg anbefale at få målt dit stofskifte, da lavt stofskifte kan give de symptomer, som du beskriver. Stofskifteproblemer kan provokereres af stress eller andre psykiske påvirkninger.
  Mvh. Sanne

 2. Per Kragh

  Jeg har konstant kulde i benene og fødder samt på issen.
  Når jeg så begynder at arbejde for jeg svedeture og åndenød.
  Har fået målt forskellige testbogcalle er fine men mine symptomer er her stadig.

  • Lena Wohlert

   Vil lige høre om du har fundet ud af hvad årsagen er. Jeg har nemlig de samme symptomer.
   Hilse Lena

 3. Brian Hetland

  Hej Bjarne
  jeg har et vigtig spørgsmål
  jeg føler det er som om jeg lever i et fængsle i min egne hjerne
  det er som om at jeg er i en boppel jeg kan intet få ud jeg er som lammet
  kan intet udfører .
  jeg ved i dag at jeg har været et meget mishandlet barn med syge forræder der ikke kunde passe os så hele livet har været en lang kamp
  jeg har selvskate mig selv voldsomt igennem årene for at holde smerterne ud
  nu er midt spørsmål til dig
  jeg tror at jeg har væreret så stresse lige sidden jeg var baren for at kunne hånter mine pysiske syge forælder ud .

  kan den mange år stres nermes igennem et hel live ( jeg er 51 år idag )
  havet skade min hjerne

  med venlig hilsen

  Brian H

  • Hej Brian,
   Tak for dit spørgsmål. Din historie viser klart, hvordan ens barndom kan påvirke resten af ens liv. Hvis du ikke allerede er det, så vil det være en god ide at blive udredet af din læge og muligvis også en psykiater, for at se, hvad der giver de symptomer, du beskriver. Langvarig stress påvirker hjernen. Men der er ikke muligt for mig, at vurdere, om det er der, der er tilfældet for dig. Hvis det er stress, så vil man kunne vende udvikleingen, så du begynder at få det bedre igen. Men der skal muligvis noget terapi til.
   Mvh Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>