Brevkasse: Trykken for brystet og forpustet

Jens Nielsen skiver under Hvorfor er stress ikke en sygdom?:

“Hej Bjarne

Jeg er en mand på 33 år. Jeg har seneste et årstid haft to stresset perioder. Hvor jeg efterhånden har lært mine stresssymptomer og kan gear ned forholdsvis på kort tid. Men det seneste 2 måneder har jeg haft trykken i brystet, uden at være stresset. Har været til egen læge og speciellæge, hvor jeg blandt andet fået tjekket lunger og hjerte (cykeltest) uden at finde en årsag. Mit største problem fortiden er at når jeg går op af trapperne bliver jeg forpustet og for trykken i brystet. Løber 4-5 km 2-3 gange om ugen, men alligevel bliver forpustet. Kan mit problem trykken for brystet og forpustning skyldes stress???”  

Hej Jens Nielsen

At blive forpustet hænger ikke sammen med stress. Trykken for brystet kan gøre det, men det er mere sandsynligt, at det hænger sammen med angst. Evt. en angst fremkaldt af fysisk belastning. Hvis længerne ikke kan finde en løsning, så kan du overveje at tale med en kognitiv psykolog.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård.

————————————–

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller egne erfaringer til dette, så er du meget velkommen til at skrive om det nedenfor til hjælp for Jens og andre.

5 comments on “Brevkasse: Trykken for brystet og forpustet

 1. hej jeg er ellers en frisk og rar fyr men har en del problemer lige som andre men kan ikke finde ud af mig selv da jeg både er begyndt at drikke mine bekymringer væk samt ondt i hoved og mave ..hvil gerne spørge hvad jeg burde gøre ..når jeg ikke kan sove og blir lidt ked af den måde jeg er på…

 2. Hej Bjarne
  Jeg har trykken for brystet og med mellemrum kraftig åndenød. Jeg var fuldstændig overbevist om at det var et eller andet alvorligt jeg fejlede indtul i dag- også efter at score ret rødt i din stresstest… Jeg har brugt to lægebesøg og et akut hospitalsbesøg på at prøve at overbevise alle om at det altså ikke er psykisk det her, men da alle undersøgelser absolut intet har vist, er jeg nu blevet i tvivl. Jeg har hele tiden tænkt at det da er umuligt at blive stresset, når man er arbejdsløs. Jeg blev fyret før jul men har fået et helt år med løn så det burde jeg vel ikke kunne blive stresset over? Min yngste datter er dog ret krævende i øjeblikket – sindsygt grænsesøgende. Desuden føler jeg at jeg står meget alene med ansvaret herhjemme. Hus og tre børn, men det har jeg sådan set gjort i årevis. Kan det mon være en følelse ikke af ikke at føle sig nyttig i samfundet – i en kombination med moderat pres udefra til at finde et job nu og så ikke at sove om natten pga at mon datter vækker mig 2-7 gange hver nat? Når jeg nu remser det op virker det pludselig mere plausibelt at det er stressbetinget. Men hvad skal jeg dog gøre? Jeg kan jo ikke drosle ned på familielivet og arbejde har jeg jo ikke… Hilfe. Kh Nanna

 3. Hej Bjarne.
  Jeg er en pige på 21 år og jeg har siden august sidste år haft meget travlt med dobbelt studie og nu to fritidsjob. Jeg er også i fin form og fysisk aktiv. Jeg er nu begyndt at få slemme sove problemer, har konstant trykken for brystet, tankemylder og hjertebanken. Når jeg har tankemylder har det på det sidste kunne fremprovokere en form for angst. Jeg prøver nu at slappe af, men føler at jeg spilder tiden og da der er så mange ting jeg “skal” nå. Bliver lidt i tvivl om jeg er stresset eller om det er indbilsk?
  Hilsen Marie

 4. Hej Marie
  Når man mærker noget, er man ikke indbildsk! Det du mærker er reelt nok! Og som du selv skriver nok en form for angst. Angst er i sig selv ikke farligt, men ubehageligt. Kroppen er i alarmberedskab, hvilket så gør, at det er svært at slappe af eller sove. Det er ikke angsten i sig selv, du skal gøre noget ved, men det, der udløser den. Det kan både være ydre ting og dine egne tanker. Den bedste form for hjælp er ofte kognitiv adfærds-terapi. En anden form for hjælp er hypnose.
  Med venlig hilsen Bjarne Toftegård

 5. Hej Bjarne.
  Jeg er godt nok en “ung” mand på 79, men som føller mig normal frisk og uden skavanker-men: I ca. 3 mdr. har jeg prduceret en masse slim,formodentligt i bhrystkassen.- Jeg kan ikke spytte det op som anbefales-Jeg har været til lægen som gav mig en såkaldt”fløjte” jeg skal puste i 30 gange hver aften og 30 gtange hver morgen- Udover det skal jeg inhalerer i en såkaldt Bricanyl inhalator 1 gange dagligt.-DNår jeg ånder luften ud af lungerne piver og synger det ligeså når jeg ligger ned.- Jeg syntes ikke det hjælper skønt jeg nu har bru8gt midlerne i 14 dage uden resultat..Jeg har masser arf slim i brystet jeg ikke kan hoste op og jeg føler jeg belaster hjertet hvergang jeg prøver at hoste det op.-Kan man virkelig ikke helbrede dette for mig store problem og kan man ikke røngtenfotograferer brystet for at se hvormeget slim der er og hvor ?Som sagt opstod problemet for ca. 3 mdr siden og det iriterer mig at man med den vgfiden man i´har i dag ikke kan løse mit problem.. Hjælpppp mvh. Gerhard.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>