Fysiske symptomer efter 2 mdr. sygemelding

Charlotte Thomsen skriver under Spørg om stress:

“Kære …

Nu har jeg været sygemeldt i 2 mdr. og har stadig fysiske symptomer.. De var næsten væk i 2 uger og så kom de hu hej tilbage igen…

Bør man starte på job igen når man har fysisiske symptomer? Er det vigtigst at bare blive hjemme og lave ingenting for at blive rask? Jeg vil gøre alt. Går også til psykolog og dyrker motion.. men hvorfor stadig denne uro og uforklarelige smerter?  

Kan det virkelig tage så længe at blive stress fri?
På forhånd 1000 tak
Charlotte”

Kære Charlotte

Du stiller flere spørgsmål i din indlæg, og jeg skal forsøge at besvare dem et ad gangen.

Det er ikke så meget de fysiske symptomer, som de mentale symptomer, der afgør, om du er klar starte på arbejdet igen. Men, når det er sagt, så er det vigtigt at finde ud af, hvad dine fysiske symptomer skyldes. Jeg håber at du snakker med din læge om dette. Du nævner også “uro”, hvilket kan indikere, at der stadigvæk er stress eller angst indover, selv om du er sygemeldt.

Det er på ingen måde nødvendigt at blive hjemme og lave ingenting, for at blive rask. Det, der er vigtigt, er at du oplever så lidt stress som muligt, og at du har tid til at passe godt på dig selv, f.eks. med fysisk aktivitet, mental afslapning, masser af søvn, sund mad og så at gøre noget, der giver dig psykisk og fysisk overskud. Samtidig er det, som du også gør, godt at gå til psykolog eller stresscoach, for at blive bedre til at tackle det, der stresser.

Du oplever stadigvæk, eller igen, en uforklarlig smerte og uro. Ved smerter skal man altid være opmærksom på andre årsager end stress. Det er såedes vigtigt at du får det undersøgt hos din læge. Som jeg skrev ovenfor, kan det også hænge sammen med, at du stadigvæk oplever stress eller angst.

Vedr. den tid det tager, ja, så kan det sagtens tage så lang tid. Faktisk er gennemsnitssygemeldingen for stress på to måneder, hvis man vel at mærke får god professionel hjælp. Ellers er sygemeldingen i gennemsnit på fire måneder. Det er gennemsnit, så nogle bruger korter tid og andre længere tid.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————————————

Til andre læsere: Kender du til at have fysiske symptomer selv efter en lang sygemelding? Skriv gerne om det nedenfor til hjælp for andre i lignende situationer.

8 comments on “Fysiske symptomer efter 2 mdr. sygemelding

 1. ret-ramt

  Hej,

  Jeg er selv sygemeldt på 8. uge, og har fået en markant opblomstring i mine fysiske symptomer.

  For mig er der en helt klar sammenhæng mellem hvor voldsomme symptomer jeg har (åndenød, trykken for brystet, uro og søvnproblemer, samt en følelse af at miste kontakten til min krop) og hvad jeg arbejder med hos psykologen.

  Jeg synes ikke altid i mit hoved, at det er stressende at være hos psykolog, måske også fordi terapi, supervision og samtaler er en del af min vanlige arbejde. Jeg tænker det er kroppens måde at vise: jo nu har du fat i noget, det her er centralt.

  Jeg har brugt akupunktur med en helt overraskende effekt på mine fysiske symptomer, især uroen. Det føles nærmest somom jeg bliver afladet, når jeg har været der. Jeg var ellers lidt skeptisk, men lod mig overbevise efter at have læst bogen “behandling af stress, angst og depression uden terapi og medicin”.

 2. Jeg har været ind og ud hos lægen et års tid nu og været indlagt to gange pga. smerter i brystet (nær hjertet), åndenød, uro og følelsen af at miste kontakt til kroppen og deraf svimmelhed.

  Selvom lægerne er overbeviste om at det er psykiske lidelser, er det svært at føle sig tryg på dette, når man konstant mærker smerten på sig selv, og jeg mærker stadig smerterne selv efter en lang sygemelding.

  Så efter et halvt års tid med op og nedture søgte jeg psykologhjælp, men selvom jeg har gået der en måneds tid nu, føler jeg stadig smerterne lige så hyppigt som før; jeg er bare blevet en smule bedre til at tackle dem, når de er der, og ikke miste selvkontrollen.

  Det tager nok længere tid end man tror før stressen er ude af kroppen; og selvom man mentalt føler sig helbredt, kan der (i hvert fald i følge min erfaring) stadig sidde en del stress i kroppen, som lige pludselig kan hoppe frem igen under forskellige stressede situationer.

 3. Hej Bjarne

  Jeg har endnu et spørgsmål. Jeg har en frygtelig uro i den venstre side af brystet – næsten helt ude ved armen. Jeg har længe haft hjertebanken og trykken for brystet, men efter at have været sygemeldt i næsten to uger, så er det holdt op. Nu har jeg så denne her forfærdelige uro i stedet for. Nogle gange kan jeg dæmpe uroen ved at massere min ryg med en pigbold – det er som om, der er en forbindelse. Derfor troede jeg også, at en god gang massage, som jeg har fået i dag, ville hjælpe. Men uroen er der stadig. Desværre medvirker uroen til, at jeg ikke kan sove om natten. Og så er der jo lang vej igen.

  Bedste hilsner
  Vibeke

 4. Hej Vibeke

  Det kan være rigtig godt med både pigbolde og massage mod uro, men det fjerner ikke årsagen. Spørgsmålet er, hvorfor du oplever uroen. At du har haft hjertebanken og trykken for brystet betyder, at du har været stresset eller angst. Uroen kan være en følge af dette, hvor der stadigvæk er noget der stresser dig eller at det stadigvæk sidder i kroppen. Det er vigtigt at du får gjort noget ved denne. Jeg vil foreslå, at du i første omgang taler med din læge om den.

  Mvh
  Bjarne Toftegård

 5. Hej.

  Jeg har som andre ovennævnte også en mere eller mindre konstant uro/smerte i venstre side under venstre ribben.som andre skriver mærker jeg også det med at miste “forbindelsen” til kroppen efterfulgt af svimmelhed, er 2 gange gået i “kramper” og en gang bare begyndt at ryste, tror det er frygten for at den er helt gal der gør det ender med rysteturene! Og åndenød!!!

  Mit spørgsmål er bare? Ved stress ka det så være en mere eller mindre konstant uro i dem nederste del under ribbenene, kun væk når jeg lige har sovet og er helt afslappey? Er det meget normalt??!

  • Hej Annita
   Når man oplever sådanne symptomer, at det altid godt at blive undersøgt at en læge – for om ikke andet at udelukke fysiologiske årsager.
   Det er som regel sådan, som du også oplever det, at symptomerne kommer og går, således at de er der, når vi er stressede, og de forsvinder, når vi er (helt) afslappede. Så det er helt normalt.
   Hvis du finder en løsning på at komme af med symptomerne, er det fint. Men det er endnu bedre, hvis du finder en løsning til at komme af med noget af stressen. Symptomerne er et symptom på stressen. At håndtere stressårsagerne er som regel den bedste løsning.
   Hilsen
   Bjarne Toftegård

 6. Jeg har døjet med en masse kraftig muskelspændinger/smerter som kom lige pludselig en dag hvor jeg faktisk bare lå og slappede af på sofaen. Det hele blev egentlig værre med tiden og smerterne i ryg og lænd forhindrede mig i almindelig gøremål i hverdagen. Efter et halvt år, toppede smerterne, at jeg hverken kunne gå eller sidde, jeg fik en masse jag smerter i ben og ryg. Blev indlagt flere gange, fik mr scanning , kom i et genoptrænings center, jeg har været hele sundhedsvæsenet rundt, og undersøgt af alt og intet, men ingen diagnose at komme efter.

  En osteopat hjalp mig med at gå igen, men jeg kunne stadig ikke stille, været sygemeldt et år fra skolen pga det.

  Jeg accepterede ikke min tilstand og mistede ikke håbet, blev ved og ved med at læse på nettet, og jeg kom til sidst frem til, at det hele var stress. Jeg begyndte at meditere, og intet eller ingen har hjulpet mig, så meget, som jeg har hjulpet mig selv!!!

  Ved at meditere, kunne jeg langt om længe skabe forbindelse til min krop igen, jeg kæmper stadig idag, med mine smerter, men nu kan jeg sidde mere, og der er håb, for at jeg kan starte i skole igen om en måned.

  • Hej Sara

   Rigtig dejligt at høre, at du har fundet noget, som kan hjælpe dig. Godt at du selv hjælper dig, da det etablerede system åbenbart ikke har formået det. Meditation er rigtig godt. Nogle oplever, at hvis de bruger det i forbindelse med mindfulness, så hjælper det endnu bedre. Desuden findes der en teknik, som hedder ACT, som kan hjælpe.

   Jeg er sikker på, at din historie også kan hjælpe andre.

   Hilsen
   Bjarne

You must be logged in to post a comment.