Kvalme og hjernetanken ved den mindste smule stress

Lone Kruse skriver i Udbrændthed – sygemeldt i snart ½ år:

“Kære Bjarne
Jeg er en ung kvinde på 22 år der nu har gået hjemme de sidste 2 mdr. pga. stress. Jeg synes jo selv det er en tidlig alder at få det i, men min psykolog har sagt, at jeg er overansvarlig og så har jeg i stort set hele mit liv været på psykisk “overarbejde” i alle henseender.
  
Jeg er blevet enig med min familie om at tage mindst 1 års sabbat fra studierne, og selvom dette er svært for en perfektionist som jeg at acceptere, er det vist det eneste der skal til for at jeg kommer ovenpå igen.
Min stress er kommet snigende med små signaler jeg hver gang har ignoreret, men blev altså så for 2 mdr så slemt, at jeg stort set ikke har kunnet fungere siden. Jeg har det allerbedst hjemme hos mine forældre trods det at jeg er flyttet hjemmefra, og kommer jeg i de bare mindste stressede situationer får jeg hjertebanken og kvalme – er kvalme normalt? (disse situationer er bl.a. en lidt for spændende film eller almindelig dagligdagsindkøb)
Jeg har frygtet, at det var under udvikling til at blive social fobi, men min psykolog siger, at det er ganske normalt at være super følsom når man er psykisk skrøbelig – alligevel nager angsten fordi jeg absolut ikke har overskud til at foretage mig noget som helst socialt. Kan ikke engang mødes med min studiegruppe uden at få det skidt.
Jeg er ked af det hele tiden, mangler energi og overskud til at lave de mest almindelige dagligdags ting og så er jeg hver nat i to mdr vågnet flere gange om natten så min nattesøvn er også påvirket.
Samtidig har jeg mavesyre-problemer, så slemme at jeg tager piller mod kvalme i forbindelse med spisning da syren ellers forårsager kvalme og utilpashed. Er det også normalt når man har stress? (det skal lige siges at jeg om to dage skal til gastroskopi og dermed undersøgelse af mavesækken).
Jeg er så træt af min situation – har altid kunnet klare alle mine gøremål og tilmed andres problemer.
Jeg har problemer med at være selv for så overmander tankerne mig og jeg har det i det hele taget ganske forfærdeligt og ser absolut ingen fremtid. Hvad skal jeg gøre?
Mvh Lone”

Hej Lone

Det er tydeligt, ud fra det, du skriver, at du ikke har det godt. Måske er et sabbatår en god ide, men der skal nok mere til.

Du har en række symptomer, der kan tyde på enten stress eller angst eller måske endda depression. Måske oplever du en stress som følge af angst. Kvalme er et almindeligt symptom, men det er ikke normalt, at det kommer blot ved at se en “lidt for spændende film” og dagligdags indkøb. Det er altid godt at få undersøgt om det kan have andre årsager, så det er fint, at du får undersøgt din mavesæk.

Når jeg læser dit indlæg, så lægger jeg mærke til, at du nævner en række “fejl” ved dig selv, som din psykolog har fundet!? Du er “overansvarlig”. Du har været på psykisk “overarbejde” i alle henseender”. Du er psykisk skrøbelig. Det bekymrer mig at læse, da jeg mener at en god psykolog bør hjælpe dig med at opbygge ressourcer og selvværd, og det er tilsyneladende ikke lykkedes. Hvis man har prøvet noget, og det ikke virker, så må man prøve noget andet. Jeg tror, at psykologhjælp vil hjælpe dig, men jeg vil foreslå, at du finder en anden psykolog, der giver kognitiv terapi.

Du skriver ikke så meget om, hvad der har stresset dig. Enten har du ikke tænkt på at skrive det, eller også kommer stressen som følge af den angst, du også oplever. Jeg vil anbefale, at du taler med din læge om både stress, angst og depression, og at du under alle omstændigheder får noget kognitiv terapi, som hjælper både mod angst, stress og depression.

Se også svarene fra Susanne og fra Lene S

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————————–

Kender du til stress / angst og kvalme? Læg gerne en kommentar nedenfor.

3 comments on “Kvalme og hjernetanken ved den mindste smule stress

  1. hej Bjørn Toftgård

    Jeg holdt op med at ryge d.24.4.09 og jeg havdde en god kollega igennem 9 år.Der har fået kræft for 2 gang og døde her den 5.7.09 så blev jeg fyret den.4.5.09.og fik en lille hund den.31.5.09. og så kunne jeg ikke mere.den4.6.09 lå jeg på en liggestol ude i haven til min mand kom hjem fra arbejde kl. 16.00. og han tog mig til læge samme dag. hvor jeg fik beroligende piller alprazolam 0,5mg. men jeg kan ikke sove natten igennem. og så må man ikke få det i længre tid da de er vanedannende. jeg får ikke nogle piller da de siger på psy.skadestue. at det er en overbelastningsreaktion.Og hvad er så det.jeg har nogle dage hvor jeg har det meget godt, og andre dage hvor jeg ikke kan gå i brugsen i frygt for at møde folk jeg kender. jeg kan ikke forstå, hvad der sker med min krop.jeg går ca. 16km om dagen. men det har jeg behov for når jeg har det dårlig.hvor langtid tager dette. jeg går hos en psykolog men jeg forstår ikke altid hvad det går ud på. jeg har kvalme hver gang jeg skal spise og jeg har tabt mig 8 kl. siden d.4.6.09. findes der medicin til det jeg fejler.

  2. Pingback: Overbelastningsreaktion / Udmattelsesdepression | Forebyg Stress - Blog med Bjarne Toftegård

  3. Pingback: Svar til Jane

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>