Prikken i kinden – Stress

LBB skriver i Spørg om stress

“Hej

Jeg har været sygemeldt med stress/udbrændthed i 6 mdr. men er nu blevet raskmelt igen. Jeg er blevet opsagt undervejs og skal derfor være jobsøgende nu. Desværre har jeg næsten hele tiden en sovende/prikkende fornemmelse i kinderne – et symptom, som først er dukket op et stykke hen i sygeforløbet. Jeg er derfor lidt nervøs for, om det betyder, at jeg ikke er klar endnu. ? Da jeg søger nyt job, er jeg selvfølgelig ekstra obs på det.”  

Helle svarer:  

Du skriver at du har prikken i kinderne. Jeg har været sygemeldt i først 1½ måned med stress, hvorefter jeg havde det rigtig godt – så en måned på arbejde- og nu sygemeldt på 2. måned. Det stikker/brænder i min venstre kind vældig ofte – men det har bredt sig til hele min hovedbund, som sådan en prikkende/kold/brændende vandrende let hovedpine. Så jeg tror at sålænge du er obs på fornemmelsen – så skal det nok gå. Min kind-fornemmelse var der meget kortvarrigt i min første sygemelding – men nu er den der som sagt ofte.

Hej LBB og Helle

Ved føleforstyrrelser, som f.eks. prikken i kinden, bør man altid opsøge læge for at få det undersøgt, da det kan have flere årsager. Stress, og ikke mindst angst, kan give føleforstyrrelser, så hvis man ikke finder andre årsager, så er det nok det.

Du kan også snakke med lægen om, om du er klar til at starte på arbejdet igen. Det kommer givet vis an på, om du har andre symptomer end føleforstyrrelsen. Det kan også være godt at få en snak om, om der muligvis er angst med inde i billedet.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

 ———————–

Kender du til stress og prikken i kinden eller andre føleforstyrrelser? Læg gerne en kommentar nedenfor.

31 comments on “Prikken i kinden – Stress

 1. Kære..

  Da jeg gik ned med stress oplevede jeg desværre også prikken i min venstre kind og stikkende fornemmelser i fingere og fod. Dog skal jeg til neurolog snart, for netop at udelukke at det ikke er noget fysisk. Jeg føler mig slet ikke stresset mere, men kan noglegange stadig føle disse stikkende fornemmelser. Lægen har også sagt til mig det kan være en nerve som sidder i klemme.. vi får at se. vil da gerne høre om andre har fundet en løsning! Ha en fantastisk dag… Jeg har lært at nyde hver og en…

 2. Christina

  Jeg har oplevet præcis det samme.

  Jeg går pt sygemeldt pga dårlig ryg og det er blevet værre efter pres fra kommunen… Weekenden inden jeg skulle starte i noget arbejdsvurdering begyndte den prikken/sovende fornemmelse i tindingen/kinden. Dagen efter havde det spredt sig til anden kind.

  2 dage efter begyndte det i hænder, arme og fødder.
  Så begyndte det at krible i huden.

  Min læge udelukkede sclerose efter en neurologisk undersøgelse – samt samtale omkring symptomer. ( 3 læger har tilset mig og alle mener ikke at det kan være sclerose ).
  De taler alle om spændinger/stress/angst.

  Efter 2 gange ved kiropraktor har jeg næsten ikke føleforstyrrelser i arme, hænder og fødder. Kun meget lidt.

  Det er kun min tinding/kind – i venstre side. Hvor min spændingshovedpine også altid starter.

  Jeg døjer meget med ondt i ryg, nakke, skuldre – og så spænder jeg i kæben.
  Så jeg tror desværre at det hele er forårsaget af at min krop og sind er stresset 🙁

  Det er self vigtigt altid at opsøge praktiserende læge for lige at få undersøgt om der kan være noget fysisk.

  Desuden lå mit kalium-tal i den lave ende – hvilket kan give føleforstyrrelser – overfladisk vejrtrækning ( og dermed prikke/stikken i fingre og fødder ).

 3. alex andar

  Jeg fik i december 2009 prikken i læberne som efter et par dage bredte sige til venstre mundvige. jeg blev indlagt på sygehus og de mente det var borellia. fik taget rygmarvsprøve og det viste sig at det ikke var borelia. jeg havde ikke sclerose eller blodprop men antallet af hvide blodlegemer var højere end normalt. Det blev aldrig konstateret hvorfor de var det. det endte dog med at de udskrev mig af systemet 3 mdr efter med kommentaren at det ikke var nervesystemet men en stor muskel som går fra øret og breder sig ud til hage mundvig og øje. De anbefalede at få mine kæber undersøgt hos tandlæger men det har jeg ikke orket .Nu har jeg haft de symptomer i et år, men de kommer og går. jeg har taget bunker af helse piller og oplever mig egentlig ikke stresset men hjeg har rigtig meget at se til. i perioder er det helt væk og jeg slapper af i mig selv me når de kommer tilbae så bliver jeg nervøs og tænker på sygdomme og så er det slemt syns jeg. tanker om jeg er stresset har fortravlt eller ikke sover nok eller får spist nok gullerødder og hvidløgspiller… nuvel jeg har skiftet kurs og spiser sundere, dyrker mere motion går mere op i at få søvn og booster mit imun forsvar
  men hvor ville det være dejligt det forsvandt

 4. Jeg har også mange føleforstyrrelser og jeg har selv kæmpet bare for at få en udredning hos en neurolog. Imens har jeg været sygemeldt i 4 mdr. slaphedsfølelse i højre side, det mure rundt konstant, kriplen kraplen, følelsen af rindende vand på det øverste af låret, brændende hænder og fødder, pludselig nedsat hørelse som krævede høreapperat i en alder af 43 år. En snor om tåen og en om hælen. Kunne pludslig ikke mærke mit højre undeben. sitren i læber og en højre kind som føles vildt mærkelig.
  Jeg har sågar været indlagt med mavekramper. Jeg blev opmærksom på hvor stresset jeg har været og læste en dag om FUNKTIONELLELIDELSER. DK på nettet og tænkte; Det kunne godt være mig, da jeg ikke er udredt for noget som helst endnu på trods af mange undersøgelser.

 5. Jeg er sygemeldt med stress. De første symptomer var lige netop sovende/prikkende fornemmelse i venstre læbe/kind. Det er der stadig. Især når mine mange andre stresssymptomer viser deres grimme ansigt. Jeg er blevet skannet og har fået 20 behandlinger ved fysioterapi, men intet har hjulpet. Men det gør mig lidt roligere at høre at det er andre der oplever det samme. Hvis det er nogen der er kommet af med det igen, vil jeg meget gerne høre om det.

  • Hej Lene
   Tak for dit indlæg. Det er godt, at andre kan læse, hvordan du og andre kan have det.
   Sovende eller prikkende fornemmelser er et symptom på stress. Det er vigtigt at flytte fokus fra symptomer og over på årsagen til stressen. Og det der den, man skal gøre noget ved. Så forsvinder symptomerne som regel af sig selv, eller bliver i hvert fald mindre hyppigere eller slemme.
   Mvh
   Bjarne Toftegård

 6. Det beroliger også mig, at andre med stress har føleforstyrrelser.
  I oktober blev jeg indlagt med et halvsidigt krampeanfald i højre arm og ben og efterfølgende føleforstyrrelser i venstre side af ansigtet, tungen og læben.
  Man fandt ikke noget på CT, MR, EEG eller blodprøver.
  I forvejen havde jeg fået diagnosen “stress” ved to forskellige læger, en stress-coach og til sidst en psykolog. Jeg var stort set rask og havde bare en enkelt opfølgning hos psykologen, efter anfaldet. Han var i tvivl om de nye fysiske symptomer (jeg havde forinden haft de “sædvanlige”: hjertebanken, trykken for brystet, svært ved at trække vejret, svimmelhed, koncentrationsbesvær, nedsat korttidshukommelse, udtalt træthed), men undersøgelserne viste jo ikke rigtig noget. Jeg blev afsluttet i alle forløb og lægerne mente, det bare var stress. Psyskologen var dog fortsat skeptisk.
  Der gik næsten et halvt år, før alle symptomer fra anfaldet var væk. For nogle uger siden, fik jeg så pludselig en kold fornemmelse på indersiden af venstre kind, det bredte sig hurtigt og blev til en prikkende fornemmelse i hele venstre side af ansigtet, læben, tungen og ganen. Kun den ene side! Jeg blev voldsomt svimmel og forkvalmet og følte jeg skulle kaste op. Jeg søgte vagtlæge, men igen var blodtryk og hjerterytme normalt (heldigvis).
  Jeg kontaktede igen min psykolog, som nu vil tage min sag op blandt kolleger for at afgøre, om disse symptomer kan være stressudløst. Han vil dog også gerne have mig til en neurolog igen – en anden, denne gang – for helt at udelukke neurologiske sygdomme, men indtil videre, har alle eksperterne ikke fundet noget…. Stress???

   • Hej Tanja og Lene
    Jeg hører jævnligt om det. Men det er altid en god ide, at udelukke andre årsager end stress. Så når man oplever noget lignende, er det godt at blive undersøgt.
    Hilsen
    Bjarne Toftegård

    • Jeg er nu afsluttet hos neurologen. Han mener, jeg har en sjælden form for migræne, som hedder hereditær hemiplegisk migræne. Han har haft mit forløb oppe på en stor konference i Tyskland, hvor alle de kloge læger var enige om diagnosen.
     I næste uge, skal jeg have taget blodprøver, som gerne skulle be- eller afkræfte hypotesen.
     I to mdr. har jeg brugt en hovedpine-app (“min hovedpine”), hvor jeg monitorerer mine hovedpiner. Jeg blev selv overrasket over at opdage, at jeg næsten dagligt har hovedpine i mere eller mindre intens grad. Det lægger jeg åbenbart ikke mærke til, fordi jeg er så vant til det.
     Denne migræne-form kan udløses af stress, og der er ingen tvivl om, at mine symptomer forværres, når jeg er stresset.
     Så for mig, giver det rigtig god mening, at det er det, jeg har.
     Måske er der andre, der har det også? Måske er den ikke så sjælden, men bliver måske ikke opdaget?
     Som Bjarne skriver, er det altid vigtigt, at blive ordentligt udredt hos lægen og evt. speciallæger. Det hjælper at være pågående og insisterende. I starten blev jeg ikke hørt, og fik bare af vide, at jeg ikke fejlede noget og at det var noget, jeg bildte mig ind.

 7. Charlotte russ

  Jeg har følelse af kløe på huden stikken prikken sovende fornemmelse i hænderne og fødder. Ondt i muskler i skuldere og træthed. Har fået taget en del blodprøver, alt er vel, min læge mener ikke at det er sklerose, da der mangler symptomer, skal til neurologisk undersøgelse
  Har haft en hård tid, med mentalt stress og dårlig søvn. Hvad tænker andre? Mvh Charlotte

  • Er du i dine blodprøver blevet testet for B12-vitamin og D-vitamin-mangel? I hvert fald B12 skal lægen bestille som ekstra test, da det ikke er en del af den alm. screening af blodprøve.

   • Charlotte russ

    Hejsa igen
    Jeg mangler ikke b.Vitamin
    Skal lige siges at det hele startede med udslet og kløe på kroppen
    Jeg er behandlet for fnat
    Ingen væggelus. Det er de ovennævnte symptomer som dominerer
    Super hårdt at være på arbejde. Jeg er pædagog. Kh Charlotte

  • Hej Charlotte
   jeg har oplevet nøjagtig de samme symptomer som dig. Ved mig er de kommet frem til at det er Stress. Det er blevet meget bedre, men jeg døjer stadig med svimmelhed og træthed.

   • Charlotte russ

    Yoga hjælper mig til at slappe af, men stadig snurren og prikken samt hudkløe, havde du osse kløe Lene? Knus fra Charlotte

 8. Hmm… Det lyder i hvert fald relevant, at blive udredt af en neurolog! Håber de finder årsagen.

 9. Hej jeg har siden mit fald på hest haft en slags form for stød i kæberne og jeg ved ikke hvad det kan være.

  • Hej Natasja

   Det er nok ikke stress. Jeg synes du skal tale med din læge om det, om der kan være en nerve, der er kommet i klemme.

   Hilsen
   Bjarne Toftegård

 10. Oda Løgager Andersen

  Hej. Jeg har i de sidste ca. 3 mdr. haft nogle mærkelige føleforstyrrelser. Jeg mærker det i højre side af ansigtet, og hovedet bliver så tngt i højre side, og jeg får tendens til at falde til venstre. Samtidig føles det som om en af mine hænder sover. Jeg kan ikke bestemme, hvilken hånd, det er, og jeg kan bevæge fingre og hænder, når jeg forsøger at finde ud af, hvilken hånd, det er. Min læge har sagt til mig, jeg skal komme igen, hvis det bliver ved. Det er isæt om aftenen, det kommer. Jeg bliver 80 år om tre mdr. og har nok andet at slås med, så jeg håber virkelig meget, det er noget, der går over eller ikke betyder noget.

 11. kristine nathansen

  Jeg er begyndt at få følelsesløshed i læberne før og efter min lillebror’s død og begravelse. Det er prikkende og følelsesløs fornemmelse. Vi. gik i uvished i en måneds tid om hvornår vi kunne begrave ham grundet sommerferie. Ved ikke om det er stresrelateret.

  • Kære Kristine
   Følelsesløshed kan godt hænge sammen med en stor psykisk belastning, som din lillebrors død må have været. Men hvis det bliver ved, så skal du nok tale med en læge om det, da det også kan være noget fysiologisk. Læge vil så kunne afgøre, hvad der kan gøres, f.eks. om du skal tale med en psykolog.
   Mvh Bjarne Toftegård

 12. Anne Mette Sørensen

  Jeg er diagnoseret med Myelitis (rygmarvsbetændelsekr) så da jeg fornylig fik nye og ganske udbredte føleforstyrrelser,tænkte jeg Åhh nej er det en ny myelit og dermed sclerose?!

  Men nej heldigvis ikke.
  Kom igennem mr scanner og fik taget blodprøver og der var ikke nogen tegn på forværring ift mygravsskader.

  Mine ny opståede føleforstyrrelser er:
  Begge hænder, begge fødder, op af begge ben, i skridtet samt ryg og mave.

  Lægen mente, at det meget vel kunne være en fysisk stress reaktion på at jeg har været igang med arbejdsprøvning og i det hele taget, har følt mig presset af jobcenter.
  Lægen mente, at det ville gå i sig selv, når jeg fik noget ro.

  Men at få ro er virkelig ikke bare noget man får, når man er i jobcenter møllen.

  Nu har de nye føleforstyrrelser stået på i 10-11 dage og jeg føler ikke, at det er stoppet med at udvikle sig.
  Håber dog virkelig at lægen har ret i at det går i sig selv igen og at jeg kan få lov til at få noget ro.

  Det er dog på en måde, beroligende at andre har oplevet noget lignende uden at det er tegn på sclerose.

  • Hej Anne-Mette
   Det er godt, at du er blevet grundigt udredt, for at udelukke andre årsager end stress. For at få det bedre, så er det vigtigt at flytte fokus fra symptomerne over på årsagerne. Hvis man bekymrer sig for meget om symptomerne, kan det i sig selv være stressende, og vedligeholde dem. Dernæst er udfordringen så med at gøre noget ved det, man kan, og prøve lægge det fra sig mentalt, som man ikke kan gøre noget ved. Det er ikke altid lige til, men et forsøg værd.
   Mvh Bjarne Toftegård

  • Hej Anne Mette,
   Håber du har det godt i dag. Jeg er meget interesseret i at høre hvordan det er gået dig? Der er nemlig ikke mange, som man kan læse om, der også har følelsesforstyrrelserne på maven og på ryggen (udover hænder og fødder) Hvor længe stod det på med følelsesforstyrrelserne og fandt lægerne evt ud at noget mere?

 13. Jeg leder med lys og lygte efter en forklaring på, at det stikker og prikker i huden, især i ansigter. Begyndte på et udbrud af helvedesild i højre side af ansigtet, der er behandlet med aciclovir. Stikken og prikken har dig bredt sig, og flytter rundt på hele kroppen. Aciclovir dæmper symptomer. Blodprøver siger, at jeg er rask.
  Jeg har været nede med stress 2 gange – i 2010 og 2016, og haft er meget presset efterår.
  Kan stikken og prikker i hud skyldes stress???
  Kan næsten ikke se mig igennem dette – det har været 5 uger nu????
  Venlig hilsen Mette

  • Hej Mette
   Ja, stikken og prikken i huden kan hænge sammen med stress og angst. Hvis man har en tendens til en lidelse, så vil stress også ofte forværre denne, så det kan også være en forklaring. Måske kan du italersætte stress og angst overfor din læge, og høre, om det er noget han/hun kan hjælpe dig med.
   Mvh. Bjarne Toftegård
   .

 14. Lith Schade

  Hej – det prikker, stikker og brænder i min mund. Det har stået på i et år, men der kan være 2 grunde. Jeg har været gennem et stort projekt med at få rettet mine tænder, det tog 5 år, og jeg blev færdig sidste år. Så fik jeg et job i en butik, jeg er førtidspensionist, havde ikke været på arbejdsmarkedet i 18 år, så nu skulle der ske noget nyt. Oven i det hele har jeg epilepsi og har svært ved at være ude blandt andre, men selve arbejdet er jeg glad for. Jeg pakker varer ud og sætter dem på plads. Dét der er svært, er når kunderne kommer til mig hvor jeg ikke kan svare på deres spørgsmål og hjælpe dem. I en lang periode har jeg gået rundt med hjertebanken, indre uro, optræk til anfald det meste af dagen – også på mine fridage. Kan det være stress og angst der udløser det hele, og er det medvirkende til at det prikker, stikker og brænder i min mund? Hvad kan jeg selv gøre?Jeg er meget glad for mit job.

  • Hej Lith
   Ja, stress og angst kan godt give symptomer, som du beskriver, men du skal have undersøgt det af en læge, for at udelukke andre årsager. Lægen kan også være med til at vurdere, hvilken hjælp, der er bedste til dig. Det kan både være medicinsk og terapeutisk.
   Med venlig hislen
   Bjarne Toftegård

 15. Hejsa!
  Jeg har i 4 år haft føleforstyrresler i min Venstre kind/tinding, det spreder sig år for år, kan mærke det i min mundvige og pande nu også.

  Hvis jeg har noget specielt tøj på eller jeg får vind eller kold/varm vand på min ryg og højre lår og brystkasse får jeg fornemmelse af der sidder et klistermærke der.

  Jeg var 16 da jeg fik mit første udbrud, det kom bare en aften.

  Kan det virkelig godt passe man kan være så stresset som 16 årig?
  Jeg et idag 20 og er fuldstændig bundet til mit hjem, jeg har aldrig taget skole eller uddannelse, da jeg har de mest forfærdelige ulidelige symptomer dagligt.
  Det er rent tortur!

  Er det nogle der har gode råd til behandling mod stress?

  • Hej Sarah.
   Ja, man kan sagtens være stresset som 16 årig. Men, det du oplever, lyder ikke som typisk stress, og du skal nok snakke med din læge om det, hvis du ikke allerede har gjort det. Stress kan også virke på den måde, at det forværrer en lidelse, man har i forvejen. På den måde vil det normalt altid hjælpe at blive bedre til at håndtere sin stress.
   Mvh. Bjarne Toftegård

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>