Røde udslæt på halsen af stress?

Jeanett skriver under Spørg om stress:

“Hej Bjarne Toftegård. Jeg har fået konstateret stress hos min læge, men én ting har jeg ikke fået svar på. Hvorfor jeg får røde udslet på halsen og ned af brystkassen. Det er mest når jeg føler mig presset i forskellige sitiuationer. Men andre gange kommer det bare ud af den blå luft.   På et tidspunkt havde jeg mistanke om overgangs alderen, på trods af min unge alder af 41 år men det er blevet tjekket hos lægen og er udelukket. Somme tider er det min omgangs kreds som opdager det før jeg selv gør. Derfor spørgsmålet: Er det stressen som gør det ??
MVH jeanett”

Hej Jeanette

Nu kan røde udslæt være flere ting. Jeg forstår det, du skriver, som at de kommer hurtigt, og svarer til en rødmen, bare på halsen og brystkassen.? Udslæt kan også være mere eksemagtigt, men så ville du nok opdage dem, da de ikke kommer så hurtigt.

Rødmen er en refleks, der ubevidst udløses af vores tanker eller følelser. Det kan godt hænge sammen med stress på den måde, at dine tanker eller føelser i stressende situationer udløser rødmen. At få hjælpe med at styre sine tanker vil således i nogle situationer kunne hjælpe.

Udviklingsmæssigt regner man med, at rødmen stammer fra tiden før vi mennesker have evnen til at tale, og at vi på den måde kunne signalere vores følelser til andre mennesker. Det er meget forskelligt, hvor meget vi rødmer. Det her helt naturligt, og du kan ikke selv styre det i situationen. Hvis det er meget generende, kan man faktisk blive opereret for det med en operation, der hedder sympatektomi.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————————

Kender du til at få røde udslæt eller rødmen i stressende situationer? Læg gerne en kommentar nedenfor.

20 comments on “Røde udslæt på halsen af stress?

 1. Maj-britt

  Jeg var lige ved at tro, at jeg havde skrevet et indlæg på denne side og så glemt det:-) Jeg har også diagnosen ‘stress’ nu på 12 måned uden bedring, og jeg oplever fuldstændig det samme: Rødt udslæt, men også blærer i ørerne, hovedbunden og på brystet og små ømme ‘knuder’ under huden i ansigtet. Jeg har feber hver dag og hjerte arytmi. Jeg er stadig en smule skeptisk over for, om stress virkelig er hele forklaringen, men en stor palette af undersøgelser viser alle: ‘alt normalt’. Meget skræmmende og frustrerende. Og så er jeg ked af alle de informationer om hvordan man forebygger stress og de få om hvad man gør når skaden er sket. Min læge ved INTET…

 2. Sådan har jeg det også. Men det er først bagefter en stresset situation, når jeg får mig sat ned. Jeg får også nældefeber ligende udslæt, når jeg kommer fra kulde til varme. Jeg føler, at jeg bliver stresset over ” hvorfor og hvornår slår jeg ud”. Og er ved at udvikle socialangst, og bekymrer mig meget over hvis jeg skal et sted hen hvor der er varmt(feks i en bil) inden en fest. så slår jeg helt sikkert ud. Jeg slår også ud af alkohol.

 3. Jeanett

  Hej bjarne.
  Tak for svaret. Også tak for for alle de gode råd og vejledninger du giver.
  mvh jeanett

 4. Susanne

  Hej Dorte

  Jeg lægger mærke til, at du skriver, at du er ved at udvikle socialfobi pga dine gener og at du stresser over tanken om, om generne kommer. Jeg håber, at du er i kognitiv terapi, men hvis du ikke er, vil jeg komme med et rigtig godt råd. Lån og læs Esben Hougaards bog “Kognitiv behandling af panikangst og social fobi”. Den har jeg selv læst et par gange og den har hjulpet helt vildt. Den omtaler både stress og depression, angst og social fobi og kommer med forslag til, hvordan du arbejder dig ud af tingene.

  Mvh Susanne

 5. Hej Susanne.

  Tak for rådet. Jeg har ikke læst bogen, men vil reseverer den med det samme.

  Mvh Dorte

 6. Pingback: Svar til Maj-Britt

 7. Er sygemeldt med stress for tredje gang indenfor 7 år. Denne gang har det foreløbig varet 9 mdr, og der er ikke ret meget bedring at spore. Undervejs har jeg desuden fået konstateret ADHD. Jeg fik eksem forskellige steder på kroppen for ca. 1½ år siden og er først nu ved at komme af med det ved hjælp af en hudlæge. Men i situationer eller perioder, hvor jeg skal nå meget, eller føler mig presset, får jeg kløende udslæt på halsen og i nakken. Dette udslæt forsvinder dog hurtigt igen, hvis jeg tager den med ro og i øvrigt smører med en let eksemsalve. Faktisk er jeg blevet klar over, at disse udslæt betyder, at nu er jeg igen ved at ‘koge over’.

 8. Hej Laila
  Det er godt at høre, at du kan bruge dine udslæt på den måde, at du så ved, at du er ved at komme ud i en stresssituation og skal til at stoppe lidt op.
  Mvb
  Bjarne Toftegård

 9. MINNA LINDBERG

  Hej Bjarne
  Jeg har nydt godt at din viden om stress og har lært mange ting af dig og dine mails, men jeg får helt ondt i maven over de som skriver at de ikke ved hvordan de bliver raske eller kommer videre. Jeg hjælper mange mennesker med deres problemer og har stor succes med at helbrede , men hvordan kan det formidles til de personer som har brug for det. ?

 10. Karina Kjeldsen

  Hej Bjarne!

  Jeg rødmer også og bliver plettet på halsen og bryst når jeg følelsesmæssigt føler mig presset, usikker, nervøs eller i fokus. Jeg kan heller ikke altid selv mærke det, men mine omgivelser skal nok gøre mig opmærksom på det! Det kommer også hvis jeg bare drikker lidt alkohol. Jeg synes det er træls, især hvis jeg er sammen med nye mennesker (hvor det så helt sikkert sker). Jeg har fået at vide, at jeg kunne tage nogle antihistamin piller, men som jeg kan læse om dette, er det mere mod alergi og udslæt som nældefeber og hudkløe, men ville det hjælpe mig???

  Karina

 11. Hej Karina

  Det er egentligt to måder at gøre noget ved det. Enten, at du bliver bedre til ikke at føle dig presset, usikker, nervøs osv. Det kan en psykolog hjælpe dig med. Eller at du snakker med din læge om det. Det er vist ikke piller men en operation, der skal til.

  Mvh Bjarne Toftegård

 12. hej. jeg får også det røde på hals og på bryst. og jeg er kun 17. jeg har lagt mærke til at det ændre sig ved varme og kulde. jeg ligger ikke selv mærke til det. det er først når folk siger det til mig. jeg fik nogle piller mod det men det virkede ikke. og jeg er virkelig flov over det. især når jeg godt til ha toppe på…

  mvh michele..

 13. Kristina

  Hej..
  Jeg har også i mange år døjet med diffus rødme på bryst og hals. Det opstår når jeg bliver oprørt, stresset, nervøs osv. Men også ved temperaturændringer, når jeg får alkohol og ja ud af den blå luft. Det er meget hæmmende og som andre her skriver er jeg nervøs for hvornår det kommer, og det er det som hæmmer mig. Så der er altid tillukkede bluser eller tørklæde på.
  Jeg har været meget ked af at den læge jeg har fortalt det til, blot siger at jeg skal lære leve med det! Så har nu skiftet læge og vil forsøge at tale med hende om en løsning, måske kognitig terapi. Jeg er 24 år nu og har besluttet at nu skal det stoppe.
  Jeg synes det er meget dejligt at hører man ikke er den eneste med disse “symptomer” og håber i andre vil skrive hvis i finder en god måde at behandle det på..
  Mvh. Kristina

 14. karen knudsen

  Hej.
  Jeg er meget ked af,at jeg er begyndt at faa rødme over hele min hals ned til skulderen,kan ogsaa faa Nældefeber her hjemme,bare det er lidt koldt et sted,især naar jeg har været i bad,selv om der er varme,gaar ikke udenaar det er koldt,det er meget besværligt for mig.,hvad gør jeg,sover ogsaa kun 2 til 3 timer om natten,habr at hære fra dig.
  Karen

 15. Christina

  Det lyder som i har rosacea (det har jeg ) og jeg har ikke lyst til at gå ud for det er grimt og min hud brænder hele tiden.

 16. hanne eksrø jøreng

  Hei. Jeg er rød på brystet. Har hørt at det har noe med lymfesystemet. Er det noe i det? Eller er det av tanker, følelser og stress,,,, Er det noe jeg må gå til legen til for og undersøke? eller kan jeg ta det helt med ro.

 17. Jeg er lige fyldt 18 år, og jeg døjer rigtig meget med dette rødme på halsen, nogen gang på armene, jeg kan ikke tage nogen steder han uden at have en trøje på som jeg ved, dækker helt op til halsen, hver gang folk nævner det spørger de altid ind til det, og det kan gøre mig rigtig ked af det mange gange, at jeg ikke kan tage en flot kjole på, eller en lidt nedringet bluse på.. Jeg har altid turtleneck trøjer på:-( jeg har haft det siden jeg var omkring 15 år, og det har bare bredt sig siden..

 18. Hey der ude, jeg er en pige på 19 det du beskriver sker ogdå for mig, Hvor det ofte starter på halsen og ned af brystet og nogen gange ned af armene. Men det kommer ikke som sådan når jeg føler mig presset, nogen når jeg bare har en hel almindelig samtale. Og det kommer altid når jeg drikker, også selvom det bare er en enkel øl

 19. Karina Dyring

  Hej
  Jeg er begyndt her for nylig at få rødme på hals og nedaf men er ikke stresset ( tror jeg) jeg føler mig ikke stresset men når er på job, arbejder i et supermarked, og der er mange mennesker og lange køer, så kan jeg faktisk mærke at jeg bliver rød og meget varm men har det faktisk ok, kan det være stress??

  Hilsen Karina D

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>