Søvnbesvær, angst og måske depression

AM skriver under Spørg om stress:  

“Jej Bjarne
jeg er studerende 33 år, kvinde og har brugt hver en skilling på at få hjælp til at få min søvn tilbage og intet virker:(
Jeg begyndte for ca 4 mrd siden at få søvnbesvær, som for 2 mrd siden tog kraftig fat, og jeg kunne slet ikke sove i en mrd.
    jeg har fået indslumrings piller af min læge, som også vil have at jeg får lykkepiller, men jeg har sagt nej tak til dem. jeg bliver frustreret af ikke at sove og måske også lidt deprim, men jeg kan mærke den store trang til bare at være fri af det her. jeg kan grine og have det sjovt på arbejdet, så har jeg vel ikke en depression?
jeg har taget inslumringspiller i lidt over en måned, hvilket ikke anbefales på pakken.
jeg har en indvendig uro og sitren, hjertebanken og begyndende ondt i maven igen.
for 4 mrd siden havde jeg sommerfugle i maven på en meget ubehalig måde. sådan er det heldigvis ikke mere, nu er det en mere knugende smerte som er mere udholdelig end sommerfugle.
jeg går i kropsterapi, får akupunktur, homeopati og psykolog, og alligevel synes jeg det er som angsten stiger indvendigt, jeg er bange for at jeg aldrig kan få mit liv igen, gå ud en aften og være social, drikke en øl eller en kop kaffe. hvis jeg drikker alkohol eller kaffe, går den indre sitren amok, og jeg bliver meget ked af det. jeg tør ikke være sammen med nogen, ud over mit arbejde, fordi jeg er bange for at det gør min tilstand værre.
jeg føler mig ærlig talt ret fortabt, nogle dage, er jeg begyndt at kunne sove lidt, men jeg vågner flere gange med hjertebanken, og drømmer helt ekstremt.
– men mest er det på piller jeg får lidt søvn.
får jeg nogen sinde et liv igen?, hvad sker der ved at jeg spiser indslumringspiller? hvad kan jeg selv gøre ved denne ubehaglige tilstand? jeg har brug for noget nu..
venligst AM”

Hej AM

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil gøre noget ved din søvn. God søvn er afgørende for at få en velfungerende hverdag.  

Det, ikke at kunne sove, er normalt et symptom på, at der er noget galt. Det er fint at fokusere på søvnen og gøre ting for at få en bedre søvn, hvis det er midlertidigt. Men når det står på i længere tid, så er det vigtigt at finde årsagerne til den dårlige søvn. Ud fra det, du skriver, lyder det som, at der er angst indover. Angsten kan være trigget af stress eller andre årsager. Det lyder, som du oplever angst for angsten og angst for ikke at få det god igen, hvilket kan være med til at fastholde angsten.

Om du har en depression eller ej, er ikke noget jeg kan svare på. Du skal være klar over, at mange af de piller man bruger mod depression også har en effekt mod angst. På den måde kan de have en gavnlig effekt, uanset om du har en depression eller ej. Jeg vil også nævne, at jeg flere gang har oplevet folk med depression, der ind i mellem har grinet og haft det sjovt, så det i sig selv kan ikke udelukke en depression.

Du nævner flere former for hjælp, du får eller har fået. Når vi taler om angst, så er medicin og kognitiv terapi som regel det mest effektive. Så hvis du opsøger en psykolog igen, så bør du sikre dig, at vedkommende giver kognitiv terapi. Hvis du af økonomiske grunde ikke har mulighed for at gå til psykolog, så bør du nok tale med din læge igen, men denne gang med fokus på din angst. Lægen kan så hjælpe dig medicinsk og evt. med en henvisning til en psykiater. En anden mulighed er din uddannelsesinstitution, der måske har mulighed for at tilbyde psykologhjælp.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

——————————————-

Kender du til angst og søvnproblemer? Skriv gerne en kommentar nedenfor

6 comments on “Søvnbesvær, angst og måske depression

 1. Hej AM

  Jeg har ikke selv haft problemer med ikke at kunne sove – tværtimod, men jeg har haft det meget slemt med drømme. At vågne 3-4 gange i løbet af en nat, hvor jeg sveder og hjertet banker meget meget hårdt og næsten føles som om det ruller. Din krop prøver at fortælle dig noget.
  Det eneste der hjalp på mig var, at kigge på drømmene. Skrive dem ned på et stykke papir og så brugte jeg http://www.lys-strejfet.dk , hvor jeg kiggede på drømmetemaer. Det forklarer en hel del.
  Mht. den angst du har, så har jeg selv på et tidspunkt haft angst for ikke at få det bedre (en angst som jeg i øvrigt har oplevet er meget normal, i sådan en situation). Jeg læste bogen “kognitiv behandling af panikangst og socialfobi” af Esben Hougaard. Det er et virkelig godt redskab, hvor der er konkrete eksempler og forslag til, hvordan man arbejder sig ud af angsten.
  Fra min egen situation vil jeg i øvrigt give dig følgende råd, så længe du ikke er på toppen: drop kaffe, spiritus, alle sukkerholdige drikke og slik. Hav ikke dårlig samvittighed overfor dine venner og familie. Forklar dem din situation. Dyrk massere af motion. Det vil få dine stresshormoner til at falde og frigive endorfiner, som gør dig glad. Få evt. undersøgt, om du mangler vitaminer (specielt B og D). Og frem for alt, selvom det går ondt at behandle ubehagelige og svære emner, så får man det bedre på den anden side, når der er taget hul på tingene. Så længe man flygter fra det, vil man have det dårligt.

  Jeg klarede den selv igennem depression uden piller, så det kan godt lade sig gøre. Jeg huskede det min psykolog sagde: “depression klinger af af sig selv på mellem 3-6 mdr.” På den måde vidste jeg, at denne tilstand varer ikke evigt.

  Jeg håber, du kan bruge mine ord og jeg ønsker dig det bedste.

  Mvh Susanne

 2. Hej Susanne
  tusinde tak for dit tip. jeg er begyndt at skrive mine drømme ned, samtidig med kognitiv psykolog, så det går frem ad nu, får sovet om natten, og jeg er dybt dybt taknemmelig for at få min søvn igen. jeg startede også på noget der hedder mindfullness kursus, som virkelig har hjulpet mig, jeg tror at det er en god kombi af det hele, men en stor lettelse af få sovet.
  stressen i kroppen blir mindre og mindre, men jeg er opmærksom på mine drømme fordi, som du sagde er de et godt redskab til at forstå mig selv.
  så tak for tippet
  stort kram til dig
  venligst AM

 3. Alexander Toppers

  Hej AM

  Jeg er ked af at høre og håber snarest at du får det bedre igen.

  Selvfølgelig er en god søvn en god start på en god dag. Det kan være stridende at tage piller nogen gange og nogen gange gider det ikke virke osv.

  Der er en forfatter ved navn Andrew Stevens har skrevet om løsningerne til søvnløshed, stress osv.

  Her er en hjemmeside som du bl.a. kan læse på:

  http://sleepwellandtight.com/?hop=izkosale

  Med venlig hilsen

  Alexander T.

 4. Frederik

  Hej AM,

  Er en dreng på 15 og står med samme problem som dig selv. Derfor ville jeg spørge om hvilken psykolog du brugte – selvfølgelig kun hvis hun var god. 🙂

  MVH

  Frederik M.

 5. jette knudsen

  Hej
  Jeg behandler med en helt specifik akupunktur som hedder nada. Resultaterne fra nogle af dem jeg har behandler er helt fantastiske.Se på min hjemmeside under nada og de 2 behandlingsskemaer som ligger i bunden. Når jeg selv er i tvivl om det er det rigtige jeg er begyndt at beskæftige mig med, tager jeg blot nogle behandlingsskemaer frem, og så er jeg ikke i tvivl længere.
  Det er klienterne selv der udfylder skemaerne – uden indflydelse fra mig, så jeg har ingen indflydelse overhovedet på svarene.
  Du må meget gerne gøre andre opmærksom på min hjemmeside, da jeg er helt sikker på jeg kan hjælpe rigtig mange personer – også børn og unge.

 6. Hej til jer alle sammen hvor er jeg glad for at kunne gå her ind og læse om ander der har det lidt lige som mig,jeg har lige været igenem et slemt angst forløb og er ved at komme over det, men nu er jeg gået ind i en fase med depressio og den os ubehalig bare på en anden måde en angst. jeg lider af kvalme og kan heller ikke sove og får det underligt i løbet af dagen, jeg går og venter på at komme i behandling med nogle samtaler, jeg her haft angst i 7 uger så jeg har hjulpet mig igennem min angst ved at bruge TfT og må sige at det nok har hjulpet mig igennem det forløb! med en masse læsning om angst. Jeg får ingen piller! men håber snart at kunne få noget søvn. Vh pia

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>