Stress og ticks

Irene Eriksen skriver i Spørg om stress:

“jeg har fået ticks i højre øjes øverste øjenlåg, ikke noget jeg kan se, men det er som om det rykker hele tiden i øjet, kan det skyldes stress”  

Kære Irene

Ja, ticks kan sagtens skyldes stress. Det er ikke alle, der oplever det, men det er et almindeligt stresssymptom. Du kan prøve at lægge mærke til (f.eks. skrive en ticks-dagbog) om de kommer i specielle situationer og om de kommer, når du tænker på noget specielt.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

———————

Kender du til ticks og stress? Skriv gerne om det nedenfor til hjælp for andre.

59 comments on “Stress og ticks

  1. Ja jeg kender til ticks ved øjet. Det udarter sig med en rysten i huden under øjet. Det kan stå på i timer, men også gå væk igen i løbet af 5 minutter. Det er mit første tegn på, at jeg trænger til en pause.
    Det kommer når jeg er i en presset situation. Jeg arbejder med børn, og der er gang i den hele tiden. Når der så også er 26 i klassen hvoraf 3 har specielle behov og atter 4 andre er meget urolige, så sker det faktisk ofte.
    Jeg har været gået ned med stress og har været væk fra arbejdet i 2 måneder. Jeg er blevet meget opmærksom på stress symptomer nu, og må ind imellem blive hjemme et par dage fra arbejdet, for at få styr på min stress.
    Jeg har været tilbage på arbejdet nu i 2 mdr, men min stress er absolut ikke væk.

  2. charlotte lund

    Hej
    Jeg fik i aug 08 panik angst. kom i psykolog behandlig og medicin. Medicinen fik jeg ik ret længe. Man troede jeg havde en depression også. Men det havde jeg ikke mente de efter et par måneder. Jeg var sygemeldt i 3 mdr. Startede op på jobbet i jan 09. 2 dage i ugen, trappede hurtigt på på 4 dage hvor jeg er nu.
    Men jeg er så frygtelig træt. skal sove hver dag når jeg kommer hjem. Svært når man er enlig med 2 børn. Den sidste måned har jeg haft “hjertebanken” i halsen…det er den bedste beskrivelse. Istarten lidt men nu er det konstant og meget. Så meget at det gør mig bange. Mine fingre sover også når jeg ligger ned.
    Har været så meget ved lægen og føler mig som en hypokonder. Håber på svar
    kh
    Lotte

  3. Hej Lotte

    Det er godt, du har været til lægen igen. Du er på ingen måde en hypokonder! Hvis man har det dårligt, hvad enten det er fysisk eller psykisk, så bør man gøre noget ved det. Det betyder også, at man er nødt til at fortælle lægen eller psykologen hele sandheden, ellers snyder man blot sig selv.

    Som jeg læser dit indlæg, så har du brug for hjælp igen. Om det er medicinsk og/eller af en psykolog, ved jeg ikke. Men det kan din læge hjælpe dig med at finde ud af.

    Det lyder også som at arbejde fire dage om ugen er for meget for dig. Måske kan du få sat arbejdstiden ned igen.

    Mvh Bjarne Toftegård

  4. Emilie Hansern

    I forgårs (tirsdag d. 21. april 2009 ca. kl 14:00) fik jeg første gang vedvarende ticks i højre øjenlåg. De kommer i bølger med ca. 10-30 sekunders mellemrum og varer i ca. 10-30 sekunder. Jeg hører at det kan skyldes stress, men jeg føler mig ikke stresset? Hvad kan andre grunde være, og bør jeg kontakte min læge?
    Mvh. Emilie

  5. Hej Emilie

    Ja, ticks kan hænge sammen med stress, men det behøver ikke at være tilfældet. Det er en god ide at kontakte din læge, hvis det kommer igen.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  6. Hans Jørgen

    Igennem mere end 1 år har jeg meget ofte fået en sammentrækning af venste øje, så det varer noget, inden jeg ser godt. Der kan ikke være tale om stress, for jeg har været ude af skolen i mere end 11 år.
    Det er meget generende, fordi det trækker mundens muskler med, så jeg ser mærkelig ud en tid.
    Min physioterapeut har lært mig at trykke hårdt ved roden at venstre midterste tå – og det virker straks, så jeg ser med begge øjne.
    Stik med nåle i området har ikke virket, men jeg har hørt om en vakcination hver 3.måned, som skulle virke.
    Jeg er meget spændt på svar, for det er nærmest invaliderende for mig.
    Med venlig hilsen Hans Jørgen Schmidt

  7. Hej Hans Jørgen

    Hvis du ikke allerede har gjort det, så synes jeg, at du skal få din læge til at undersøge dig, da der kan være flere årsager til sådanne sammentrækninger.

    Du skriver, at det ikke kan være stress, da du har været ude af skolen i mere end 11 år. Man kan sagtens blive stresset uden at have noget med skolen at gøre.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  8. Marie Larsen

    Hej
    De sidste 2½ uger har jeg været generet meget af ticks. De kommer i hele min krop, men især i mine ben. Der kommer ca. et tick hvert 10.-20. sekund, og det er vidt forskelligt hvor de rammer. Alt fra øjenlåg til lår. Kan det virkelig lade sig gøre at stress kan forårsage så vedvarende, generende og tilfældige ticks? Jeg talte med min læge om det for en uge siden, men efter en meget kort samtale slog han det lidt hen, og sagde at det næppe var noget særligt. Jeg har anst- og depressionstilbøjeligheder, men mine problemer har aldrig manifesteret sig fysisk før.

  9. Hej Marie Larsen

    Både stress og angst kan give fysiske symptomer, som f.eks. ticks. Ticks er normalt noget, der kommer i stressende situationer eller i forbindelse med angst. Du kan evt. føre en dagbog over dine ticks, således at hver gang de kommer, så skriver du en linie med tidspunkt, hvor på kroppen den var, og hvad situationen var. Måske vil du kunne se nogle sammenhænge. Dagbogen kan også være god at have med til lægen, så han/hun kan se, hvor slemt det er.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  10. Martin Wøldike

    Hej.

    Jeg får ticks når jeg læser. Jeg er 26 år og for tiden studerer jeg i New York og går tit på læsesalen og læser. Så kommer ticks’ene gerne, når jeg bliver lidt træt (og det gør man nemt af at sidde med tykke bøger på læsesalen). Det spjætter i højre øjenlåg i bølger af tre-fem ticks. Jeg har en fornemmelse af, at det er værst når jeg sidder lænet ind over bordet og kigger ned i bogen – men ikke nær så slemt når jeg læner mig til bage i stolen og tager bogen i hænderne. Måske er det bare noget jeg bilder mig ind.

    Med et hårdt studieliv og en spændende by som New York uden for mit vindue, får jeg helt sikkert alt for lidt søvn. En typisk dårlig vane for en ung fyr som mig. Jeg føler mig egentlig ikke stresset – ikke på en dårlig måde i hvert fald. Men jeg har da nok at se til.

    Er der noget man kan gøre for at standse det? For det kan være lidt generende når man sidder og læser. Hjæper det f.eks. at lukke øjnene i et stykke tid eller måske gå en tur og tænke på noget andet?

    Mange hilsener
    Martin

  11. Hej Martin

    Jeg kan godt forstå, at du ønsker at stoppe dine ticks. Hvis det generer dig, så bør du tale med en læge om det, for at finde årsagen.

    Men jeg tror næsten, at du selv giver svaret på dit spørgsmål i dit indlæg. Det, der vil hjælpe dig, er mere søvn, så du blive udhvilet, så din krop kommer i balance.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  12. Marianne Rasmussen

    Hej Bjarne
    Vores dejlige søn på 10 år har mange ticks omkring munden: tørrer den i siden, åbner den for at “trække den ud” og flere andre relaterede ticks. Der går ikke 1 minut uden et tick og starter med det om morgenen straks han vågner. Han har haft noget lignende (med øjnene) da han var yngre, men vi fik besked på at lade det gå over af sig selv. Selvfølgelig tænker jeg på, om det er fordi vi ligger et “pres” på han af den ene eller anden slags, som vi ikke selv kan se. Dvs. at det er stressrelateret. Har du en mening/holdning eller måske et godt råd til os. Jeg er naturligvis nervøs for, at det er noget der vil fortsætte op i hans voksenliv hvis vi ikke får sat en stopper for det nu.

  13. Hej Marianne

    Ticks kan være flere forskellige ting. Ofte forbinder vi det med trækninger omkring øjnene, men det omfatter flere former for ufrivillige bevægelser eller lyde. Det at sige ukontrollerede lyde er også en slagt ticks. Ticks behøver ikke at hænge sammen med pres eller stress. Måske skulle i få det undersøgt af en neurolog.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  14. Hej ,

    Jeg er begyndt at for ticks agtige bevægelser med min hoved- jeg ve dikke hvad det kan være, har aldrig fået det før. Har tendens til at blive nemt stresset, har oplevet panik angst også. Har godt nok oplevet det med øjet,men det har jeg ikke tage som et problem.
    Hvad kan det være og hvad kan man gør??

  15. Natalie M Larsen

    Hej..

    Jeg har haft ticks for nogle år siden i mit øjenlåg og omkring øjet, nogle gang ved næsen og mundvigen.. Tit opstod disse ticks ved øjet når jeg havde taget en bestemt slags natur sovemedicin (kan desværre ikke huske hvad de hedder)..

    For nogle uger siden begyndte mit ticks igen ved min albue, og nu er det flyttet op til triceps musklen.. Skal jeg gå til lægen med det her ??

    Hilsen Natalie Larsen

  16. Jeg har også fået ticks lige under mit venstre øje. Det har kun stået på i et par dage on/off, men når jeg nu siger on/off så er det noget når hvert 30. sekund i gennemsnit.
    Jeg er ved at blive vanvittig af det. >:(
    Mit spørgsmål er om det kan være noget galt med hjernen? Blodprop, svulst eller sådan noget væmmeligt?
    For jeg havde en lille, men konstant hovedpine dagene op til ticksne.

  17. hejsa bjarne.
    Jeg har igennem flere år lidt af panik angst og genneraliserende angst. Og har også været i medicinsk behandling i perioder. Men syntes efter noget tid ikke medicinen virker og stopper med det. Er blevet rigtig god til at “kontrollere”min angst,men i perioder har jeg svært ved det og får “hjertebanken” i halsen og hedeture. Har været hos en tankefeldsterapaut, men uden virkning. Hvad kan jeg gøre, for at få det væk??? skal lige siges jeg ikke kender årsagen til hvorfra min angst kommer.

    Heidi

  18. Hej Heidi

    Nu er angst et stort emne. Det er forskelligt, hvad der hjælper forskellige mennesker. Det gælder om at finde det, der passer til dig. Hvis du vil fortsætte den terapeutiske vej, så kan du overveje SE-terapi. Et andet alternativ, som hjælper nogle, er hypnose. En tredje måde at gøre det på, er at udfordre angsten frem for at kontrollere den eller flygte fra den. Blot for at nævne nogle muligheder. Du skal finde en behandler, der har specialiseret sig i angst.

    Mvh. Bjarne Toftegård

  19. Hej..

    Jeg har i flere år gået rundt med tics omkring mine øjne, det er ligesom jeg hele tiden går rundt og blinker meget kraftigt , og det generer mig virkelig meget! Jeg har før haft andre tics fra top til tå, men de fleste går væk igen, og så starter der noget andet et nyt sted, men med øjnene sidder det konstant! Er der noget der kan få det til at holde op?

  20. Kære Bjarne.

    Først vil jeg sige tusind tak for din deltagelse med dit fordrag på vores skole Niels Brock i oktober 11.
    Jeg følger meget med på din side, og får tit svar på det jeg søger ved at læse forskellige ting…

    Når men jeg skriver fordi jeg de sidste 2-3 måneder har haft tics i mit højre øje, og jeg har det hele dagen doh med pauser af 10-15min. men jeg synes det er super meget og er til gene for mig. Jeg har haft to angstafald den sidste tid men har klaret det super flot og blevet i den så længe det stod på istedet for at flygte fra mig selv, jeg har ligeledes prøvet at ha migræne for første gang i mit liv av av av, jeg føler mig ikke stresset, men tænker meget over livet og tingenge i hverdagen, jeg håbede på du kunne gid emig et godt råd, eller skal jeg henvende mig til egen læge?

    Mvh Lotus

  21. Lene Sørensen

    Hej Lotus

    Du skal gå tildin egen læge, for at blive undersøgt, for at se om der er andre grunde til du har det som du har. Men man kan sagtens få tics af stress. Du skriver også, at du har angstanfald, og migræne, dette er også to typiske tegn på stress. Selv om du ikke føler dig stresset, kan du sgtens være det. Det er som regel først når man når derud, hvor man ikke kan hænge sammen mere, man erkender at man har stress. Prøv at skrive ned, hvad der giver dig angstanfaldene, hvornår er dine tics værst. Og så mærk efter i kroppen, hvad den prøver at fortælle dig. Vores pligtfølelse og dårlige samvittighed sidder i hovedet, derfor er det ofte først når kroppen der siger fra vi reagerer. Jeg har selv haft samme symptomer som du har, da jeg var stresset.
    Med venlig hilsen
    Lene S.

  22. Hej
    Siden i går har jeg haft næsten konstante sammentrækninger omkring midt venstre øje, det er mest på øjenlåget, så det er ret irriterende.
    Føler mig egentlig ikke stresset.
    Hvad kan det skyldes? Det stopper engang imellem, men kun i nogle minutter, ellers fortsætter det.
    Jeg ved ikke om mine myoser er skyld i det?
    Mvh Elna

  23. Studerende

    Hej, jeg har gennem 6 måneder haft tics ved højre øjenlåg. Det er blevet mindre nu, idet det var der konstant før og jeg følte mig mærkelig idet andre godt kunne se det. Min mand har været mig utro og jeg/vi har alligevel valgt at fortsætte idet vi har en fortid sammen og et barn. Men jeg føler udmattelse konstant, eller bare når han svarer negativt til mine spørgsmål. Pt skriver jeg selv en opgave om stress, og kan se mange symptomer som “måske” er ens, hvad ville hjælpe mig? Jeg er bare træt af at tale om hvad jeg har oplevet og tænker at jeg er kommet over hændelsen, men jeg føler bare udmattelse og har ondt i maven.. Det hjælper at vi som fælles laver noget sammen, men jeg føler ikke det samme med ham.. Måske ikke lige noget du kan svare på men, alligevel… Mange hilsner…

  24. Før juleferien (afspadserede 3 uger) havde jeg fået ticks under venstre øje. Synligt for alle som små trækninger der banker løs hele dagen. Ubehageligt.. De forsvandt i ferien. På første arbejdsdag efter ferien, sad jeg med de sædvanlige 250 ulæste mails, og da jeg stødte på den første større “klagesag” fra en leverandør der mener han tjener for lidt, startede ticksene igen, og de er der stadig. Jeg ved hvad der giver mig ticks, men jeg elsker mit job. Skal bare finde formlen til ikke at føle personligt ansvar for alt der sker på min arbejdsplads. Alt for dedikeret. Åbenbart.

  25. Hej. jeg har været nede med stress og været sygemeldt i godt ½ år. Har ligesom mange andre her oplevet panikangst og generaliseret angst, og også tics forskellige steder i kroppen.
    Jeg er startet i arbejde igen de første 1½ måned løst som timelønnet vikar og nu har jeg startet videre i vikariat på 32 timer, de næste 4 måneder.
    Igen oplever jeg og gennemlever stresssymptomer. Jeg har lært meget om mig selv og ved hvor mine udfordringer er, det at fungere i på ny i arbejde (en nyt arbejdsplads, inden for det samme område, fordi jeg vil mit arbejde) er en længerevarende proces. Jeg bliver bare tit usikker på hvordan jeg skal takle det, selvom jeg har mange redskaber, så kommer usikkerheden om hvorvidt jeg ofte må anstrenge mig så meget for at komme igennem en arbejdsdag. Jeg ved at det er en læreproces, og jeg lærer endnu mere ved at gå på arbejde frem for at være hjemme. Jeg håber at det er den rigtige vej at kæmpe for at det før eller siden vil lykkedes. jeg bliver ikke bange på samme måde når jeg oplever det bliver svært, har heller ikke hjertebanken eller panikangst, og jeg har stået i pressede situationer og udfordringer som jeg aldrig har prøvet før, så det er da i hvert fald godt tegn. Negative tanker osv. bliver også jævnligt bearbejdet, jeg dyrker motion. Men her i weekenden har arbejdspresset været stort, og jeg har i dag haft mange tics omkring begge øjne, hvilket er meget belastende, desuden har jeg også følt mig utilpas på andre måder, men jeg vender det om, og forsøger at lade op her hjemme og finde mine åndehuller, men ikke helt nok til at lade mig helt op. Så hvad gør jeg ?

  26. Hej Kinga.
    Dine tics og andre symptomer er et tegn på, at du er for belastet. Det er rigtig godt, at du har dine åndehuller, men de kan åbenbart ikke opveje den stress, du oplever. Du spørger, hvad du skal gøre. Jeg tror, at det bedste, du kan gøre, er at få hjælp – eller mere hjælp. Man kan enten ændre omstændighederne eller den måde, man tackler dem på. Når der er angst inde i billedet, så er kognitiv terapi oftest den bedste løsning.
    Mvh Bjarne Toftegård

  27. Hej. Nu er det godt nok noget tid siden der er blevet skrevet her, men jeg prøver alligevel 🙂
    Jeg havde for nogle år tilbage et slags nervesammenbrud pga. stress og en mindre krise. Under sammenbruddet havde jeg et slags “epileptisk” anfald, hvor hele min krop havde ufrivillige bevægelser. Det føltes som om at min krop gik i chok. Efter denne oplevelse virker det til at de ufrivillige bevægelser er blevet permanente i mine ben. Er ikke klar over om det er en hjerneskade/nerveskade eller et traume, men har levet med ufrivillige ben-bevægelser i et par år nu. De kommer for det meste når jeg har været stresset, men der skal desværre ikke så meget til før det sker mere. Senere på dagen, når jeg først slapper fuldstændig af, når jeg ligger i min seng og skal til at sove, kommer der denne her følelse af intens energi i mine ben, nogle gange er det så slemt, at det decideret er smertefuldt. Energien kravler ned i benene, og der indsætter en uudholdelig rastløshed, derefter begynder spjættene. De vare cirka en halv time, og når de stopper, kan jeg mærke hvordan det har afbalanceret denne energiophobning. Nåh, det blev alligevel lidt langt. Det føles lidt som om min krop bliver overbelastet hver gang jeg oplever stress, som om den bliver mildt traumatiseret, og efterfølgende prøver at aflaste sig selv vha. de her ufrivillige bevægelser. Er det noget som du har hørt om før? Er lidt forundret over min krops reaktion på stress og lettere bekymret.
    Ps. Har været til lægen, der blev sagt at jeg skulle prøve at dyrke noget mere motion…?… Men det afhjælper ikke denne permanente tilstand..
    På forhånd tak, Louise

    • Jeg har præcis det samme som det du beskriver. Jeg har været til alle tænkelige undersøgelser på sygehuset med det. De fandt ikke noget, andet end nogle uregelmæssigheder på min hjerne, som de ikke kan finde nogen forklaring på!

      • Hej. Hold da op! Har selv overvejet om det kunne være noget oppe i hjernen, hvordan fik du din læge overbevist om at du skulle til de her undersøgelser? Det har været lidt svært med min læge.. Så er der nok ikke så meget at gøre, hvis de ikke kan forklare det. Jeg har selv overvejet om det kunne være restless leg syndrom, som vist skulle være mere almindeligt end hvad man tror. I den forbindelse fandt jeg ud af at magnesium tilskud fra Bertelsen hjalp en hel del inden sengetid, da det hjælper på muskelsammentrækninger. Derudover mener man at dopamin kunne have en betydning, da det bl.a. også er signalstoffet som folk med parkinson har for lidt af. Tusind tak for din reaktion, det er længe siden jeg skrev, og jeg havde lidt mistet håbet om at der var nogen der kunne belyse det her. Det er en stor trøst, når alle fortæller én at det ikke er noget, og man selv kan mærke at noget har ændret sig. Vh Louise

        • Hej!

          Jeg er læge og vil bare sige, at jernmangel kan give de nævnte symptomer. Man behøver ikke have lav hæmoglobin (“blodmangel”) for at have det. Få din læge til at tjekke Ferritin, (blodprøve). Hvis den er under 100, skal du tage jern. Mange kvinder går rundt med jernmangel (pga menstruation) uden at vide det, og mange læger kender desværre ikke sammenhængen mellem jernmangel og restless legs + andre uspecifikke, neurologiske symptomer.

          • Hej. Min Ferritin P værdi er 37ug/L og hæmoglobin B 7, 4 mmol/l kan det give symptomer? Bør jeg tage jern? Min læge mener ikke det kan give symptomer. Men jeg har mange muskelryk, ømme muskler, træt osv…

          • Hej Dorte
            Har du oplevet at det er blevet bedre? Jeg har de samme symptomer som dig med mange ryk i muskler
            vh. Mette

  28. Hej !! min højre øjenlåg har rystet i ca. 2 mdr. har fået hurtig “sug” bankende hjerte, som om den stopper et par sekunder. haft det i ca. 6mdr nu??

  29. Hej. Når jeg åbner øjnene HELT op så kan jeg se at det ryster i mine øjne? En forklaring på det..?? Jeg fik panikangst for 5 år siden mærker det lidt som angst igen? Er glemsom

    • Hej Maria.
      Det du skal fokusere på, er hvordan det er, når du har øjnene mormalt åbne. Hvis du åbner dem alt hvad du kan, vil du opleve det anderledes. Hvis du er bekymret for dine øjne, så er det altid en god ide, at få en øjelæge til at kigge på det. Du skriver også at du er glemsom. Hvis det er værre end normalt, kan det være et tegne på stress, og stress kan også gøre, at din angst føles voldsommere. Det kunne også være en god ide, at få afklaret hvad glemsnoheden skyldes. Det vil være en læge, der skal lave den udredning.
      Mvh. Bjarne Toftegård

  30. Har gennem ca. 9 år haft tic’s under højre øje, når jeg tygger, men også på andre tidspunkter. Har i ovennævnte periode været udsat for konstant stress.
    Hvad kan jeg selv gøre?

    • Hej Bente
      Hvis dine ticks hænger sammen med, at der er noget der stresser dig, så er den bedste løsning at håndtere de stressende situationer på en anden måde. Konstant stress er ikke godt. Ticks kommer normalt lige i situationen, og de kan derfor bruges som en indikator på, hvad der stresser. Men de kan også have andre årsager. Du skriver, at de hænger sammen med at du tygger, så det kan også være en mulighed, at du taler med din læge om det kan være noget rent neurologisk.
      Hilsen
      Bjarne Toftegård

  31. Tak for svar. Desværre er mit problem ret kompleks, da der gennem mange år har været flere ret så belastende konstante påvirkninger, bl.a. konstant gøende hunde fra eneste nabo. Dette er nu heldigvis ophørt. Min mands belastende sygdom samt ophør med arbejde. Har for 9 år siden fået scannet hjernen, men ikke højre øre, hvor jeg har øresten med periodevise svimmelhedsanfald, der behandles hos ørelæge. Tager magnesium uden effekt. Forsøger p.t. af finde ny læge, da nuværende læge desværre ikke er til megen hjælp.
    Med venlig hilsen
    Bente

  32. Hej. Jeg var hos lægen i sidste uge da jeg har haft tics i øjet i nu 5 uger, det eneste hun sagde var bare at det var et stres symptom og hvis ikke det var væk inden en månedt skulle jeg komme igen? Gør man først noget ved det, og ser dybere på det når man har haft det over 2 måneder? Jeg ville jo mene at hvis lægen allerede nu ved det er stress symptom hvorfor så ikke tage det i opløbet? Ja hvad ved jeg?

    • Hej Malene
      Din læge kan være med til at afgøre, om det er stress du oplever. Og der ser man nogle gange tiden an. Men det er som regel andre, der kan hjælpe dig af med stressen, da læger som regle ikke laver egentlige stresshåndteringsforløb. Det kan være en psykolog eller en stresscoach. Nu ved jeg ikke, hvad du laver, men det kan være igennem dit arbejde/din skole, din fagforening eller en forsikringe du har. Det kan også være noget du selv opsøger.
      Hilsen
      Bjarne Toftegård

      • Har også haft tics over hele kroppen on/off gennem længere tid.

        Noget helt andet. Jeg får indimellem stik i hjertet efterfulgt af en isnende kulde i kroppen. Når kulden forsvinder begynder jeg at svede kortvarigt. Nogen der oplever dette? Det er så ubehageligt.

  33. Hej. Nogen gange oplever jeg, at mit ene øje ryster i 5 sekunder, og stopper og ryster igen og stopper forholdsvis hurtigt igen. Jeg har også oplevet, at jeg nogen gange føler jeg skal til, at besvime mest om morgenen når jeg står og børster tænder. Jeg er kun 17 år og føler mig ikke stresset, da jeg kun går i folkeskole. Men har undret mig over hvad det kan være?

    • Hej Lua
      Jeg kan ikke forklare, hvad det er, du oplever. Det kan være, at du skulle snakke med din læge, specielt om at du nogle gange føler, at du skal besvime. Det kan sagtens være, at det intet har med stress at gøre, men man kan nu godt være stresset, selv om man går i folkeskolen.
      Hilsen
      Bjarne Toftegård

  34. Sonja Hansen

    Hej
    jeg har fået konstateret stress og det er så slemt jeg til tider ikke kan håndtere eller overskue mit liv, jeg græder ofte og skubber dem tæt på væk.

    Jeg er dog i behandling med psykolog, men nu sker der noget nyt:

    Jeg får voldsomme ticks hvor jeg ufrivilligt bevæger arme, ben og hoved rimelig voldsomt. Er dette normalt når jeg har stress eller skyldes det noget andet?

    • Hej Sonja
      Stress kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Men når man oplever symptomer, som ikke er ok, så er det altid godt at tale med en læge om det, om ikke andet for at udelukke andre årsager end stress. Så jeg vil anbefale at du tager fat i din læge.
      Hilsen
      Bjarne Toftegård

  35. Hej

    Jeg har i nu 4 mdr. haft tics ved venstre øje. Det sidder i den inderste del af øjet på øjenlåget. Det er til stede stort set dagligt. Det føles som en sitrende/kildende fornemmelse i øjenlåget, men det er ikke nok til, at man kan se det i spejlet.
    Det er ikke ledsaget af andre gener, synsforstyrrelse e.l., men jeg er ved at være godt træt af det. Der er ikke hverken forværrende eller lindrende faktorer.

    Jeg er IKKE stresset (har været der før, og det er ikke der, jeg er igen), tager ingen medicin e.l. Min egen læge tager det ikke rigtig seriøst, men sendte mig dog til en øjenlæge, som ikke kunne finde noget på selve øjet.

    Jeg har fået testet mit syn ved en certificeret synsprøve hos en optiker, og mit syn fejler absolut intet. Desuden har jeg fået skærmbriller (+0,75) pga. meget skærmarbejde.

    Jeg er dog bekymret for, om det kan skyldes noget neurologisk, når du det har stået på så længe uden bedring??
    Eller kan det være en overbelastning af øjenmuskler/øjet – jeg sidder meget ved skærmen på mit job, men omvendt har der ikke været bedring i ferier og weekender heller.

    • Hej Mira
      Jeg kan desværre ikke svare på, hvad dine ticks kan skyldes. Hvis de var stressrelaterede, så ville de komme i stressende/pressede situationer. Men hvis der ikke er nogen sammenhæng mellem, det, du oplever, og dine ticks, så har de en anden årsag end stress.
      Mvh
      Bjarne Toftegård

  36. Oliver Quist

    Hej jeg er 14 år og det bliver ved med at rykke i mit venstre øjenbryn, hvad er grunden til det tror i?

    • Hej Oliver
      Det lyder som ticks. Det er almindeligt, at man kan opleve det i forbindelse med stress, men hvis det bekymrer eller generer dig, så er det noget, du skal tale med din læge om.
      Mvh. Bjarne Toftegård

  37. Hej Bjarne
    Jeg oplever flere stresssymptomer og deriblandt også en ting hvor jeg bider min læ e og laver en sugende smaskelyd. Det er ganske irriterende både for mig selv og andre. Er det mon tricks eller en tvangshandling af en art?
    Mvh Eva

  38. Hej Bjarne

    Jeg har angst og måske også stress. Jeg har desuden haft tics i det nederste venstre øjenlåg gennem 2 uger nu. Min læge siger meget bestemt at det ikke er noget, da det ikke er ledsaget af andre ting, det samme gør en øjenlæge. Eller det vil sige de mener det er stress. Det lyder også plausibelt. Men er dog meget nervøs for at det netop er et eller andet, da det bestemt ikke føles “rigtigt”…

    Det kommer med meget jævne mellemrum 3-10 minutter, men er i sig selv kun et par sekunder. Det fylder absolut mere for mig når jeg er “stresset/ presset” hvilke der ikke skal så meget til for tiden, men og om de også kommer oftere er svært at sige med sikkerhed. Alt i alt virker det umuligt for mig at vurdere om det skyldes stress? Det fylder hele dagen for mig for tiden og gør min tilstand meget værre.

    Mit spg er hvad du har af råd til hvordan jeg kan få en troværdig udredning?

    • Hej Søren
      Jeg kan forstå, at du både har talt med din læge og en øjenlæge om det. Du skriver også at det fylder mere, når du er stresset/presset. Det er således ikke en udredning, der skal til, men at du finder årsagerne til din stress. Og her kan dine ticks faktisk hjælpe dig. Du skal fokuserer på årsagsbehandling og ikke symptombehandling. Du skal finde dine stressårsager, og så vidt muligt gøre noget ved dem. … og du skal have brudt den onde cirkel, hvor dine ticks stresser dig og derved vedligeholder dine ticks. Du skal acceptere dem og se dem som en hjælper til at afsløre dine stressårsager.
      Mvh Bjarne Toftegård

  39. Hej
    Jeg er selstendig kvinde på 34!
    Vi spørge for kontakter læge! Er pt lidt presset men er faktisk ret god at styre mig selv under det! Tror jeg selv! Er sund or rask! Lide pt har fået luftvejes tic, som en hurtig 0,5 sekund vejtrekning ind ad! Kan være 1 gang mellem 2-3 min! Er i panik fordi det genere mig vildt! Som nævnt er Selvstændig ! Er faktisk rigtig ked af det! Er der nogensinde for set såden en ting? 🙁
    Tak
    Kh Laura Thomsen

  40. Hej Bjarne
    Har læst med interesse de andres skriven til dig og dit svar.
    Kender du til “mavetics”? Jeg har døjet med “rullende” venstre øje, når jeg vågner om morgenen, og om natten har jeg lokale tics, knæ, fod, skulder og det mest generende lige nu er tics fra maven. Det forstyrrer søvnen og gør mig nervøs. Kan ryk/tics fra maven om natten være en form for stress eller en form for belastning i maven, feks. navlebrok (for det har man lige fundet ud af, jeg har). Hvis ticsene er i over navlen, om en tics kan være fra hjertet? Bare en tanke. Ticsene kan godt komme lidt i løbet af dagen, når man slapper af. Benene kan også føles lidt “sitren”. Min læge mener ikke en neurolog vil kunne finde noget, og hun tror der er tale om overbelastning i kroppen. Hvad mener du?

    • P.S. Jeg er blevet tjekket for øresten af flere ørelæger, og det har jeg ikke. Men det var det tætteste, de kunne komme, for det er kun i venstre side, jeg oplever det med øjnene om morgenen.

      • Hej MR
        Det er svært at vurdere, hvad der er hvad. Tics kan sagtens være stressrelaterede, men hvis de er det, så kommer de i forbindelse med med, at der lige i situationen er en eller anden stressårsag. Det du beskriver, har jeg ikke lige hørt om før. Men der kan også være tale om en ond cirkel, hvor tics i sig selv stresser dig, som så er med til at give tics. Hvis de er stressrelaterede, så er det bedste, du kan gøre, at forlige dig med dem, og se dem som en hjælper, der fortæller dig, at du er presset.
        Mvh. Bjarne Toftegård

      • Hej MR. Er nysgerrig på, om du har fået det bedre? Eller om du blev ordentligt udredt? Jeg fandt dit opslag, da jeg selv er begyndt at få tics i maven – ikke mærkbare udenpå, men kraftige, gentagende og meget generende det samme sted ‘indvendigt’. Og jeg er ellers ‘ret erfaren’ udi tics – er blevet udredt for sclerose i 2011, idet jeg havde kraftige tics i bogstaveligt talt hver en muskel og hver en kropsdel i hele kroppen. Blev MR scannet, men da neurologen ikke kunne konstatere ‘plaks’ blev mine symptomer tilskrevet stress. Ud over de mange tics, havde jeg også synsforstyrrelser, var svimmel, generel muskelømhed samt brændende hud på mine ben, som var jeg solskoldet. Jeg var dengang lettet over neurologens besked – og arbejdede videre. Fandt frem til, at det nok var det, som på engelsk kaldes ‘BFS’ (Benigne Fascikulationer Syndrom, dvs. ikke ondartet sygdom) – og behandlede mig selv med ekstra D-vitamin, magnesium og meget mere, som også virkede til at hjælpe. I ca. 2014 blev jeg så for første gang sygemeldt med stress – men blev af Jobcenteret presset i gang igen, hvor jeg set i bakspejlet skulle have sagt fra. I 2018 ender jeg i et totalt stresskollaps, hvor jeg ikke er i stand til at hverken gå eller stå, og ligger i sengen i 16 uger. Derpå presses jeg igen i gang af Jobcenteret, med aktivering, praktik, psykolog, gruppeterapi og jobcoach – så jeg er afsted alle ugens 5 dage, i 12 uger i træk – trods læges råd om absolut RO. Efter de 12 uger bliver forløbet stoppet samstemmigt af psykologen og jobcoachen, som aldrig har oplevet én så stresssyg blive presset på den måde (jeg har desværre aldrig været god til selv at sige fra – om så det kunne koste mig livet) .. herpå fik jeg kortvarigt lidt ro, men blev så presset ud i en ny praktik af Jobcenteret .. også denne blev stoppet – dog af min seneste, 5. og sidste sagsbehandler, som sammen med en ny coach godt kunne se, at jeg langsomt var ved at dø af det de udsatte mig for ;( Så med Holter overvågning om halsen blev jeg – efter 4 års svær stresssygemelding og udbrændthed – påtvunget en førtidspension, da ‘de ikke kunne gøre mere for mig’ :((( Hele forløbet med Jobcenteret har gjort, at jeg nu er kronisk syg, med 4 diagnoser – den seneste BDS (Bodily Distress Syndrom) som omfatter nedbrydning af både hjernen og alle kroppens organer. Så – er du ikke allerede udredt – og har du fortsat symptomer fra dit nervesystem – så gå til din læge igen. Insister på at blive grundigt undersøgt OG udredt for bl.a. sclerose og BDS – som minimum. Jeg har lært af de seneste 11 år, at man ikke skal lade sig spise af med hvad lægerne ‘tror’ – for man skal ikke TRO, man skal VIDE – især som læge.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>