|
|
At starte igen efter en sygemeldingDer kommer et tidspunkt, hvor du skal starte på arbejdet igen. Hvordan, du bør starte, afhænger især af, om du er raks eller ej. Det ikke ualmindeligt, at man starter, før man er rask, enten af egen drift, pres fra arbejdsgiveren, pres fra behandlersystemer. Der findes stadigvæk læger, og andre behandlere, der mener, at det er bedst at have en vis tilknytning til arbejdsmarkedet, eller at man skal i gang igen hurtigst muligt. Dette er imidlertid gamle skrøner, hvis vi taler om ”ren” stress. Den hurtigste måde at komme op på fuld tid, er først at blive rask.
Hvis stressen har udviklet sig til, eller er kombineret med, angst eller depression, så kan retningslinierne på denne side ikke bruges. I disse tilfælde bør en tilbagevenden til arbejdspladsen altid aftales med den behandler, du har. Hvis du er raskHvis du er rask, er det at vende tilbage til arbejdet lige som at vende tilbage efter en orlov, med én undtagelse. Det er bedst at starte på halv tid de første to uge. En for hård belastning af kroppen og psyken lige i begyndelsen, kan betyde, at man risikerer at blive syg igen.
Når man er raks, er man klar til at arbejder på samme måde, som før man blev syg. Men for ikke at gå ned igen, så bør enten arbejdsforholdene være blevet ændret, eller man bør være klædt bedre på til at tackle arbejdsforholdene. Hvis du ikke er raskHvis du starter uden at være blevet rask, bør du så vidt muligt undgå de arbejdsforhold, som var med til at give dig stress. Du bør ikke have længere arbejdsdage end, at du også har energi tilbage, når du kommer hjem. For nogle er det blot et par timer om dagen. Du bør have en slags ”skånejob”, da du stadigvæk er mere sårbar end normal. Efterhånden som du bliver rask, kan du langsomt trappe op i arbejdstid. MedarbejdersamtaleNår du starter på arbejde igen, bør du så snart som muligt have en ekstraordinær medarbejdersamtale. Denne samtale er i store træk ligesom en almindelig medarbejdersamtale, men naturligvis med fokus på de stressårsager, du har oplevet. Forbered dig godt til denne samtale. Skriv alt ned, som har stresset dig. Og skriv også ned, hvordan DU mener, at det bør være/ændres. Vær proaktiv. Det er lettere for din leder at hjælpe dig, hvis du selv kommer med nogle ideer. Det er ikke sikkert, at alt kan lade sig gøre, men ofte kan meget mere lade sig gøre, end man lige forstiller sig. KollegaerneTal åbent om din stress. Du vil sikkert opdage, at du ikke er den eneste. Stress må ikke være et tabu. Hvis du starter, før du bliver rask, kræver det forståelse fra dine kollegaer, da du behøver særbehandling. Du vil ofte have stor forståelse fra kollegaerne i begyndelsen. Men mange oplever desværre, at kollegaerne efter et stykke tid mister forståelsen og har svært ved at accepterer særbehandlingen. Det er derfor vigtigt at være meget åben og sige tingene, som de er, så kollegaerne vedbliver med at kunne forstå dig og din situation, da man jo ikke kan se noget udenpå. Spørgsmål eller kommentarDu er velkommen til at stille et spørgsmål eller at lægge en kommentar. Klik på: Spørgsmål og kommentarer. |
|
|
Forebyg Stress ApS Hammerensgade 1, 2.sal 1267 København K
Tel: 20708050
CVR nr. 29625611 |