Stress - forstå, håndter og forebyg stress privat og på arbejdspladsen

nyhedsbrev

og gratis materiale

   

Hvordan du finder de egentlige stressårsager

Sherlock Homes

Stress kan komme af mange ting. Nogen gange er du ikke i tvivl om, hvor stressen kommer fra, men andre gange er du ikke bevidste om det. Stress sker nemlig ubevidst, så derfor bemærker du ikke altid stressen.

 

Mange små stressårsager kan faktisk være værre end nogle få større stressårsager.

 

At finde stressårsager er et detektivarbejde. Du kan ikke bruge din fornuft. Du skal være systematisk. Du skal være som Sherlock Holmes.

Der skal to ting til

For det første skal du lære at mærke dine akutte stresssignaler, de såkaldte "grønne stresssignaler". De fortæller dig nemlig, at lige i det øjeblik var der noget, der stressede dig. Eksempler på disse signaler er hjertebanken, knugen i maven eller brystet, tørhed i munden, anspændthed, nervøsitet, irritation, tissetrang, tørhed i munden og sved i håndfladen.

 

For det andet skal du finde ud af, hvad der udløste stressreaktionen. Husk, at det sker ubevidst. Nogle gange er årsagen helt klart for dig. Andre gange skal du lige kigge dig lidt omkring og så komme med et godt gæt. Endnu andre gange er det slet ikke noget udenfor dig selv, men dine egne tanker, der udløste stressreaktionen.

 

Ofte kommer halvdelen af stressen fra ydre faktorer og halvdelen fra vores egne tanker. For nogle mennesker er det hovedsageligt ydre faktorer, der stresser, medens det for andre hovedsageligt er deres egne tanker.

 

For at finde de væsentligste årsager, skal du lede efter mønstre i din stress, dvs. hvor du gentagende gange med den samme eller lignende årsager oplever en stressreaktion. Et godt redskab til dette er at lave en stressdagbog.

Stressdagbog

Du skal bruge en notesbog e.l. Del hver side i fire kolonner:

 

Tids­punkt Stress­symptom Stress­årsag Løs­ning
Skriv dato og klokke­slæt. Skriv din stress­reaktion, dvs. hvad du følte eller mærkede, der gjorde dig opmærk­som på stressen. Skriv, hvad du tror årsagen var. Det kan være en ydre ting, eller det kan være dine egne tanker. Skriv hvad du gjorde, og hvordan det virkede, eller hvad du burde have gjort. Beskriv evt. også situa­tion­en.

 

Hav stressdagbogen på dig hele tiden. Skriv i den så hurtigt som muligt efter, at du mærkede stressen. Læg specielt mærke til de grønne stresssignaler, fordi de afslører årsagerne.

 

Efter nogle dage vil du kunne se mønstre i din stress. Når du gør det, så tag fat i ét mønster og tag skridt til at gøre noget ved det. Når du har gjort det, så tag fat i det næste mønster. Osv.

 

Du kan læse mere om stressdagbogen og at bryde stressmønstre i bogen "Stress eller ikke stress".

StressTelefonenStress-
Tele-
fonen >

 

Ring til os og få en gratis snak om stress.

 

Næste gang er  

Se flere tider >

   
   
   
   

Mere info

e-kursus

Stresscoaching

 

Kontakt >

Artikler >

Litteratur >

Stress test >

Referencer >

Presse >

 

Login >

 

Forebyg Stress ApS

Havneholmen 80, 4.tv.

1561 København V

 

Tel: 20708050

E-mail: info@forebygstress.dk

CVR nr. 29625611

 

© Forebyg Stress ApS

Se også:

 

Kontakt >

Om Forebyg Stress >

Om Bjarne Toftegård >

Stresstesten>

Litteratur >

For pressen >

Login >

 

Forebyg Stress ApS

Havneholmen 80, 4.tv.

1561 København V

Tel: 20708050

info@forebygstress.dk

 

CVR nr. 29625611