Stress - forstå, håndter og forebyg stress privat og på arbejdspladsen

nyhedsbrev

og gratis materiale

Persondatapolitik
  

Bjarne Toftegård - Blog

Her og nu stress  vs.  langvarig stress

I daglig tale bruger vi ofte ordet stress i to forskellige betydninger. Dels for det, vi oplever her og nu (”vi er stressede”, ”der er stress på”, ”det stresser mig”, osv.) og dels om den langvarige mere farlige stress (”hun har stress”, ”han er sygemeldt pga. stress”, osv.). Faktisk, så er det to sider af samme sag.

Her og nu stress

Stress er noget, der kommer indenfor sekunder, efter at vi oplever stressårsagen. Stress er en aktivering af kroppen og påvirker os både fysisk og psykisk. Når vi er stressede, så fungerer kroppen anderledes, og vores psyke er anderledes.

 

Vi kan være alt fra lidt stressede eller meget stressede. En meget lille stress oplever vi, når vi er nervøse eller spændte på noget. En stor stress oplever vi ved pludselige hændelser, trusler, angst osv.

 

Her og nu stress kaldes medicinsk for ”akut stress

På hele tiden, i højt gear, ...

Stress er fra naturens side beregnet til at vare op til nogle timer eller i værste fald en dag eller to. Men med vores hverdag, så er vi ofte mere eller mindre stressede hele tiden. Vi har et højt aktivitetsniveau, uden at slappe fuldstændig af ind i mellem.

 

Vi kalder det ikke stress i daglig tale, men der er fysisk og psykisk tale om et forhøjet stressniveau. Hvis vi opfatter situationen som negativ, så vil vi ofte opdage stressen. Hvis vi opfatter situationen som positiv, så er vi i farezonen for langvarig stress uden at opdage det.

 

På dette niveau begynder vi at få stresssymptomer, som måske ikke er alvorlige, men alligevel faresignaler. Det er bare ikke sikkert, vi lægger mærke til dem.

Langvarig stress

Hvis vi har et forhøjet niveau af stresshormoner i kroppen i lang tid, så får stress en række mere og mere alvorlige bivirkninger.

 

De alvorlige symptomer kommer ikke fra den ene dag til den anden, men over flere uger, måneder eller år. Vi får flere og flere alvorlige stresssymptomer. Men vi opdager dem ikke altid, eller vi tror ikke det har noget med stress at gøre. Man kan blive alvorlig syg af stress, uden at vide, at man er stresset.

 

Langvarig stress er blot her og nu stress, som har stået på i for lang tid.

Langvarig stress kaldes medicinsk for ”kronisk stress”. Det er vigtigt at understrege, at den ikke er kronisk i den forstand, at man ikke kan komme ud af den igen, for det kan man

Forstå stress

Vidste ud at: Stress er naturligt. Alle kan blive alvorligt stressede. At du har en række stresssymptomer. Læs mere om:

StressTelefonenStress-
Tele-
fonen >

 

Ring til os og få en gratis snak om stress.

 

Næste gang er  

Se flere tider >

   
   
   
   

"Alvorlig langvarig stress er her-og-nu stress, som har stået på i lang tid."

- Bjarne Toftegård

Kontakt >

Artikler >

Litteratur >

Stress test >

Referencer >

Presse >

 

Login >

KONTAKT OS

Vi er her for at hjælpe jer/dig, lige som vi har hjulpet mange andre.

Du er altid velkommen til at kontakte os på vores Kontaktformular, e-mail: info@forebygstress.dk eller på telefon: 20 70 80 50.

 

Se mere om virksomheden Forebyg Stress ApS

 

Forebyg Stress ApS

Hammerensgade 1, 2.sal

1267 København K

 

Tel: 20708050

E-mail: info@forebygstress.dk

CVR nr. 29625611

 

© Forebyg Stress ApS

Se også:

 

Kontakt >

Om Forebyg Stress >

Om Bjarne Toftegård >

Stresstesten>

Litteratur >

For pressen >

Login >

 

Forebyg Stress ApS

Hammerensgade 1, 2.sal

1267 København K

 

Tel: 20708050

info@forebygstress.dk

 

CVR nr. 29625611